Skip to content
Politică

Jurnalistul Dan Cărbunaru descâlcește ițele cazului Kovesi: În procedurile de la Bruxelles nu am văzut vreun impediment

Inquam Photos / George Călin

Laura Kovesi a fost săptămâna trecută pusă sub control judiciar de către Adina Florea de la Secția Specială, cu interdicția de a părăsi țara ori comunicarea oricăror informații cu privire la dosarul în care este inculpată.

Pentru un punct de vedere, PSNews l-a contactat pe jurnalistul Dan Cărbunaru pentru a explica implicațiile acestei situații în care se află fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție:

”În modul în care decurge în acest moment selecția pentru postul de procuror-șef european, are o componentă instituțională foarte puternică. Sigur, sunt cele trei etape prin care a trecut până acum, mă refer la evaluarea corpului de experți care a propulsat-o pe Laura Codruța Kovesi pe primul loc, apoi evaluarea de această dată în Consiliul Uniunii Europene în care domnia sa a ieșit pe locul doi, apoi comisiile de specialitate din Parlamentul European unde a fost, din nou, listată pe primul loc. 

Parlamentul negociază cu Consiliul UE, pentru că există această procedură de dialog atunci când cele două instituții nu sunt de acord. Au existat deja două etape de dialog pe această temă fără să se exercite vreun progres, în sensul că ambele instituții și-au păstrat opinia. Sigur că, în paralel cu aceste discuții, există o altă dinamică internă în România. În procedurile de la Bruxelles, în acest moment nu am văzut vreun impediment, în afară de faptul că PPE și-a asumat deschis și explicit susținerea pentru Laura Codruța Kovesi. Chiar președintele Parlamentului European, după ultimele informații apărute la sfârșitul săptămânii trecute, lăsa de înțeles că Parlamentul o susține în continuare.”, a declarat jurnalistul.

Acesta mai argumentează faptul că măsurile judiciare luate în România contra Laurei Kovesi nu tergiversează în niciun fel procedurile de numire de la Bruxelles, Parlamentul European fiind de neclintit în susținerea Laurei Kovesi.

”E posibil să avem o dezvoltare internă din punct de vedere judiciar cu o dinamică mai accentuată cu privire la măsurile preventive în desfășurarea anchetei luate de cei care o cercetează acasă pe Laura Codruța Kovesi, în timp ce, cel puțin la acest moment, în Parlamentul European măcar avem o păstrare a poziției. Nu știm ce se va întâmpla, au existat situații în care au fost membri în PE care au fost cercetați acasă în diverse cazuri, iar în unele situații anchetele nu s-au terminat, urmează să vedem dacă lucrurile în România continuă în același ritm.”, a continuat acesta.

1 comentariu la “Jurnalistul Dan Cărbunaru descâlcește ițele cazului Kovesi: În procedurile de la Bruxelles nu am văzut vreun impediment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *