Skip to content
Opinii & Analize

Jurnalistul Florian Bichir, în ajun de Ziua Armatei: Cum se face că această dată coincide cu ziua de naștere a fostului suveran Mihai I?

Facebook/Florian Bichir
" "

”Pe 25 Octombrie serbăm Ziua Armatei, o zi fixată în calendarul inimilor noastre pentru că pe data de 25 octombrie 1944, Armata Română a eliberat ultima localitate românească de sub ocupație străină: orașul Carei”, scrie jurnalistul Florian Bichir pe evz.ro.

Ziaristul subliniază că, ”până în anii 50 nu a existat o astfel de sărbătoare”. ”Din 1830, anul înfiinţării Armatei Române moderne, până în 1951, în tradiţia românească nu a existat o zi dedicată exclusiv sărbătoririi acestei instituţii. Aflată în centrul atenţiei publice, mai ales după Războiul de Independenţă din 1877-1878, Armata a participat anual la manifestările prilejuite Ziua Înălţării Domnului, devenită, după Primul Război Mondial, Ziua Eroilor, şi la cele din Ziua Naţională a Regatului Românei (10 Mai)”, adaugă Bichir.

" "

”Dacă Armata ca organism al statului român nu a avut propria zi aniversară, în schimb, categoriile de forţe armate, respectiv diferitele genuri de arme, unităţi şi mari unităţi îşi sărbătoreau ziua odată cu praznicele propriilor patroni spirituali. Ziua Forţelor Armate a fost stabilită, pentru prima oară, prin Decretul nr. 125 din 20 iulie 1951, pe 2 octombrie.

Decizia a fost motivată de faptul că la acea dată, în anul 1943, I.V. Stalin a aprobat constituirea Diviziei de voluntari „Tudor Vladimirescu”, care – în condiţiile regimului prosovietic din primii ani ai deceniului şase – a încercat să se legitimeze drept „nucleul armatei populare române”. După retragerea armatei sovietice din vara anului 1958, prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959, s-a stabilit ca Ziua Forţelor Armate să fie sărbătorită la 25 octombrie.

Deocamdată istoriografia românească nu a deslușit să afle ce a fost în capul celor care au desemnat în 1959 ca Ziua Armatei să fie pe 25 octombrie. Patriotismul? Și cum se face că această dată coincide cu ziua de naștere a fostului suveran Mihai I? Pentru că speculațiile istorice – nu există probe arhivistice în acest sens – susțin că tocmai ultima bătălie pentru pământul strămoșesc s-a dat special în aceea zi pentru a o lega cu Regalitatea. Pentru a deveni o dată simbol!”, mai scrie jurnalistul.

Puteți citi articolul integral aici.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *