Skip to content
Politică

Jurnalistul Moise Guran indică detaliul ascuns al pactului politic propus de Iohannis: O capcană soft pe care partidele nu o puteau evita

Joi, președintele Klaus Iohannis a semnat celebrul pact propus de acesta, denumit oficial Acordului Politic Național. La ceremonie au luat parte partidele parlamentare din opoziție: PNL reprezentat de Ludovic Orban, USR de Dan Barna, Pro România de Victor Ponta și PMP de Eugen Tomac. Ulterior, pe lângă acești semnatari, UDMR și-a arătat intenția de a semna la rândul său acest pact politic.

Jurnalistul Moise Guran a precizat pentru PSNews.ro că acest pact este în realitatea unul anti-PSD, având mai degrabă o valoare electorală.

„Pactul semnat de patru partide cu președintele este în realitate unul anti-PSD. Sună bine, dar el este destul de inutil, pentru că cele patru partide erau oricum anti-PSD. Valoarea lui este una electorală, o capcană soft în care candidatul Iohannis a atras cele patru partide și pe care acestea nu aveau cum să o evite.

Putea fi altceva acest pact? Eu cred că da, dar pentru asta Președintele Iohannis ar fi trebuit să negocieze și cu cele patru partide dar și cu PSD, plecarea acestui partid de la guvernare. O negociere de succes începe cu identificarea plafoanelor pe care le poate accepta cel cu care negociezi, urmată de o cedare treptată și reciprocă până la plafoanele respective.

Singura soluție pe care toate părțile o puteau accepta, era un guvern interimar, independent, cu mandat limitat și explicit, inclusiv pentru o restructurare bugetară pe care nimeni nu vrea să și-o asume, de îndeplinit pe o perioadă scurtă la capătul căreia ar fi urmat să demisioneze, undeva în februarie, continuând apoi să administreze ca interimar. Printr-un acord al tuturor forțelor politice, președintele putea astfel obține ceva ce toți cred că e imposibil – dizolvarea parlamentului în luna aprilie 2020, urmărind în primul rând scurtarea crizei politice cu 6-7 luni, și organizarea alegerilor generale concomitent cu localele din 2020.

Dacă Președintele Iohannis ar fi avut o astfel de viziune ca mediator, candidatul Iohannis n-ar mai fi putut avea contracandidat la alegerile din 2019, a explicat jurnalistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *