Skip to content
Media Republica Moldova Societate

Jurnalistul Nicolae Negru: Presa NU trebuie să fie nici de partea puterii, nici a opoziției!

Today.md

Joi , 20 decembrie, a avut loc evenimentul „100 de ani de presă românească” organizat de PSNews, cu sprijinul Primăriei Capitalei și Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

În acest context, jurnalistul din Republica Moldova, Nicolae Negru, a acordat un interviu pentru redacția PSNews.ro. Una din temele abordate a fost presa de la București vs. presa de la Chișinău.

Concret, întrebat despre asemănările și deosebirile dintre presa din România și cea din Republica Moldova, Nicolae Negru a evidențiat că la nivel de puncte comune se află desigur limba în care se vorbește și se scrie. Mai mult, jurnalistul a subliniat că în ultima vreme a existat o apropiere între România și Republica Moldova la nivel de presă, fapt facilitat și de apariția internetului și mult mai ușoara circulație a informației.

Dacă vorbim despre asemănări este cel mai simplu lucru de indicat, adică limba. Scriem și vorbim în aceeași limbă. Am putea să spunem că de fapt este vorba despre aceeași presă. Mai cu seamă, în ultima vreme presa din Republica Moldova reflectă tot mai mult ceea ce se întâmplă în România. Văd că și presa din România începe să manifeste interes pentru evenimentele din Republica Moldova. A fost un interes la început în anii 90 mai ales din partea presei scrise, dar cumva nu s-au legat relațiile și au apărut complicații în procesul de distribuire a presei românești dincolo de Prut, dar și a presei din Republica Moldova care nu ajungea în România. Atunci, podurile nu s-au consolidat, dar acum și odată cu internetul s-a început o altă etapă în colaborarea noastră. Cititorul din Republica Moldova care este interesat de România nu mai are nevoie să își creeze condiții speciale, ci a intrat pe internet și află tot ce îl interesează”, a spus scriitorul.

Totodată, în contextul apariției internetului și a propagării mult mai facile a știrilor false Nicolae Negru a fost chestionat cum poate fi rezolvată această problemă. Astfel, jurnalistul a atras atenția că unele din știrile false pot fi date din greșeală, dar cele mai multe din ele au ca fundal interesele politicului, foarte important fiind ca presa să nu pice în capcana partizanatului, ci să rămână în sfera informării cetățenilor.

„Aici este vorba și depsre politică. Știrile false sunt date și din greșeală în unele cazuri, adică nu cu rea intenție, dar de cele mai multe ori acestea au în spate un interes politic, iar în acest caz este mai greu de luptat cu ele întrucât se observă o joncțiune a politicienilor de la Chișinău cu anumiți politicieni de la București. Mai cu seamă, ei fac parte din aceeași familie politică și doctrinară, iar de altfel lupta politică s-a extins pe tot teritoriul atât al României, cât și cel al Republicii Moldova. Partide de la Chișinău ajută unele partide de la București și invers în această luptă pentru putere. Atunci, informarea este cea mai bună opțiune pentru a lupta cu aceste știri false. Noi. ziariștii trebuie să fim obiectivi, echidistanți fiind greșită această concepție, de exemplu la noi spunându-se că jurnaliștii trebuie să fie de partea opoziției. Presa nu trebuie să fie de partea nimănui, nici a puterii, nici a opoziției. Se întâmplă că puterea face uneori lucruri bune. Noi să fim împotriva acestor lucruri bune? Noi informăm cetățenii. Să nu ne abatem de la această misiune a informării a cetățenilor și atunci lucrurile vor reveni la normal”, a conchis Nicolae Negru în exclusivitate pentru PSNews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *