Skip to content
Politică

Jurnalistul Oreste Teodorescu îl taxează dur pe Cioloș: 3 posibile ipoteze pentru atacul la Iohannis

Revista Tango

Jurnalisul Oreste Teodorescu a declarat, marți, pentru PSNews.ro, că atacul lansat de liderul PLUS, Dacian Cioloș, la adresa președintelui Klaus Iohannis este unul inoportun sau, speră el, „o eroare de comunicare”.

”În primul rând, sper că a fost o eroare și de comunicare, dar și de înțelegere media, pentru că e limpede pentru toată lumea că dacă există un pol pro-european, pro-occidental, pro stat de drept și pro-modernizarea și progresul României, acesta nu poate avea ca țintă decât coaliția de  guvernământ PSD-ALDE-UDMR.

Orice atac în interiorul, hai să zicem Opoziției, mi se pare fundamental inoportun, dacă nu chiar ticălos, pentru că avem experiențele istorice trecute în care Opoziția, fărămințându-se într-o bătălie fără minte și pe orgolii mărunte, n-au făcut altceva decât să favorizeze partidele astea bine organizate, moștenitoare de PCR”, a afirmat Oreste.

Totodată, întrebat fiind despre motivul pentru care Dacian Cioloș a afirmat despre Klaus Iohannis  că ”ar trebui să își asume responsabilitatea pentru nominalizările în fruntea Guvernului a marionetelor lui Liviu Dragnea”, Oreste Teodorescu îl acuză pe fostul premier de simpatia față de Dâncu și Liviu Dragnea.

”Mi-e teamă ca nu cumva din biografia destul de obscură și ocultă a domniei sale – legată de la armata făcută la Securitate la Cluj până la relația negată, apoi recunoscută în cele din urmă, cu fostul director de la ”Doi și un sfert”, Ardelean, apoi apropierea lui de domnul Dâncu și chiar simpatia pe care și-a declarat-o public domnul Cioloș față de domnul Dragnea, nu cumva să aibă niște rădăcini adânci. Asta ar putea fi explicația urâtă”, a adăugat jurnalistul.

Acesta a mai explicat atitudinea lui Dacian Cioloș contra lui Klaus Iohannis ca o apropiere de polul francez, spre deosebire de președinte, care este mai apropiat de Germania.

”O altă explicație ar putea fi legată de contextul extern, în care domnul Cioloș este foarte apropiat de polul francez de putere din interiorul Parlamentului European, de Macron și de mișcarea lui En Marche!, iar domnul Iohannis,  fiind un președinte de factură liberală, este mai apropiat de familia popularilor europeni dominați de Angela Merkel și de Germania. Ar putea să fie și un joc din ăsta de putere în interiorul mecanismul de putere al UE, franco-german”, a precizat Oreste.

Jurnalistul a mai explicat atitudinea lui Dacian Cioloș și ca o eroare de exprimare cu care acesta ne-a obișnuit, deoarece nu are experiență în domeniul comunicării.

”Ar putea să fie și o a treia variantă, care mie mi se pare cea mai credibilă: Domnul Cioloș ne-a obișnuit de multe ori cu erori de comunicare sau predicate neclare, pe care domnia le corijează sau le corectează. Cred că domnul Cioloș nu are o experiență de comunicare publică la nivelul ăsta înalt la care se află. Cred că are nevoie de niște consilieri mai buni sau măcar de un purtător de cuvânt, pentru că domnia sa nu are o așa carismă extraordinară de a-și exprima singur punctele de vedere și se pare că de multe ori o face și anevoios”, a conchis Oreste Teodorescu.

Afirmațiile jurnalistului vin în contextul în care președintele PLUS, Dacian Cioloș, a lansat la Timișoara, în cadrul discursului susținut la lansarea candidaților Alianței 2020 pentru alegerile europarlamentare, o serie de atacuri la adresa Președintelui Klaus Iohannis, menționând faptul că acesta a nominalizat în fruntea Guvernului ”toate, dar chiar toate marionetele unui infractor ca Dragnea”.

”Cred că viitoarea Constituție a României trebuie să precizeze mai clar responsabilitatea guvernării. Președintele și Guvernul trebuie să lucreze împreună, dar, pentru asta, Președintele țării trebuie să își asume decizii. Dacă nominalizezi în fruntea guvernului toate, dar chiar toate marionetele unui infractor ca Dragnea, tu, ca Președinte, trebuie să îți asumi responsabilitatea pentru nominalizare”, a spus Dacian Cioloș.

Acesta a explicat că reforma constituțională pe care o dorește ar face ca Președintele să nu mai aibă scuze invocând frica de suspendare și că acesta trebuie să fie responsabil pentru guvernarea pe care o girează, cu aluzie tot la situația lui Klaus Iohannis și coabitarea sa cu Guvernele PSD:

Vom crea mecanismele necesare dizolvării Parlamentului. Acești oameni, care trebuie să reprezinte esența democrației, nu se vor mai ascunde în spatele imunității și a lipsei de proceduri. Crede Parlamentul ca președintele a greșit și trebuie suspendat? Bine. Dar dacă pierd referendumul, acești oameni vor respecta voința poporului care i-a ales și vor pleca acasă. Dacă parlamentariivor ști că pleacă acasă, dacă îl suspendă gratuit pe președinte, atunci președintele n-ar mai putea spune că n-a avut ce face . Președintele ar fi responsabil inclusiv pentru premierul pe care l-a nominalizat și, implicit, pentru guvernarea pe care astfel o girează.Pur și simplu ne putem trezi că punem în fruntea guvernului pe oricine. Nu ai cum să îl dai jos, dacă o gașcă de oameni nu vrea asta. Vom schimba aceste prevederi. Vrem un Președinte implicat și responsabil, un Parlament care să răspundă voinței poporului! Și un guvern profesionist”, a declarat Dacian Cioloș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *