Skip to content
Politică

Jurnalistul Radu Tudor anunță schimbări majore după Congresul PNL. Ce se schimbă dacă premierul câștigă șefia partidului

Inquam Photos / Octav Ganea

Balanța înclină în favoare premierului Florin Cîțu în lupta pentru președinția PNL, spune jurnalistul Radu Tudor pentru PS News. Acesta susține că nemulțumirile din partea organizațiilor județene ale partidului față de actualul președinte PNL cauzate de negocierea formulei de guvernare s-au acutizat, iar șansele acestuia scad vertiginos. În ceea ce privește situația premierului, jurnalistul susține că „în această revoluție internă din PNL, sorții îi sunt favorabili lui Florin Cîțu”.

„Într-o competiție este normal să existe și momente mai tensionate, acuzații mai dure. Lucrul acesta l-am văzut în toate partidele politice în ultimii 30 de ani. Poate era mai puțin de așteptat ca două persoane extrem de apropiate ca Ludovic Orban și Florin Cîțu să ajungă această ipostaze, dar cred că au existat mai multe etape până să se ajungă aici. Să ne aducem aminte de ședința Biroului Permanent Național în care PNL-ul a fost în pragul unei lovituri interne când mai mulți lideri ai partidului s-au declarat extrem de nemulțumiți de felul în care Ludovic Orban a negociat formula de guvernare, de ministerele care au fost cedate către USR și UDMR și această chestiune normal că s-a amplificat.

Nemulțumirea față de Orban, modul în care s-a făcut aranjamentul de coaliție și cel guvernamental și mai departe, echipa care în anul 2020 și-a exprimat nemulțumirea și a fost liniștită, spun sursele jurnalistice de la Palatul Cotroceni, și-a dorit propriul lider și înlăturarea lui Ludovic Orban pentru că a cedat prea multe și prea bănoase ministere către partenerii de coaliție, nemulțumind în primul rând organizațiile județene ale PNL-ului. 

În această revoluție internă din PNL sorții îi sunt favorabili lui Florin Cîțu pentru că el cumulează valul de nemulțumiri al liderilor centrali și ai liderilor de organizații locale, față de modul în care Ludovic Orban a negociat formula de guvernare, dar și lipsa unei consultări interne pentru cedări de ministere foarte importante precum Ministerul Dezvoltării.

Ruptura din PNL se produce cu acest partid aflat la guvernare fără un rând de alegeri în următorii ani de zile și cum președinte care provine din PNL, e cu atât mai interesantă evoluția și decizia care va fi luată la Congres pe 25 septembrie”, spune Radu Tudor.

În opinia jurnalistului, în situația în care Florin Cîțu va câștiga președinția PNL, „va exista și o curățenie internă în partid, o restructurare și o remaniere a Guvernului și mai mult ca sigur, vom vedea mișcări destul de rapide făcute de Florin Cîțu, așa cum a  făcut cu schimbarea ministrului Sănătății sau a ministrului de Finanțe”.

„Așa cum arată evoluția relațiilor personale și politice nu cred că Ludovic Orban și Florin Cîțu se vor mai putea reîmprieteni. Nu cred că Ludovic Orban va putea să îi recâștige încrederea lui Klaus Iohannis în primul rând. Cred că dacă Florin Cîțu va deveni președintele PNL va exista și o curățenie internă în PNL, o restructurare și o remaniere a Guvernului și mai mult ca sigur, vom vedea mișcări destul de rapide făcute de Florin Cîțu, așa cum a  făcut cu schimbarea ministrului Sănătății sau a ministrului de Finanțe. S-a dovedit că atunci când are un sprijin din partea altor instituții, Florin Cîțu face mișcările rapide, fără să stea prea mult pe gânduri. Cred că lucrul acesta se va întâmpla și cu reprezentanții echipei Orban în cazul în care el va fi câștigătorul.

Dacă cei care îl susțin pe Florin Cîțu au fost foarte nemulțumiți de modul în care Orban a negociat pozițiile în Guvern și modul în care s-au împărțit funcțiile în coaliția de guvernare, se vorbește, însă nu știu în ce măsură se va și întâmpla, deși sunt surse jurnalistice și poltiice foarte credibile care spun că va fi o reașezare a centrelor de putere. E foarte probabil ca Ludovic Orban să nu mai fie președintele Camerei Deputaților, posibil Dan Barna va fi cel care va prelua această poziție de președinte a Camerei, președinția Senatului să revină PNL-ului pentru Alina Gorghiu și de aici să decurgă și alte mișcări în interiorul Guvernului și nu doar în interiorul partidului”, conchide Radu Tudor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *