Skip to content
Politică

Jurnalistul Radu Tudor reface șirul evenimentelor tragice din Kabul: Nu a fost vizată în mod direct ambasada României

Un atentat sinucigaş revendicat de talibani, care a făcut cel puţin cinci morţi, a avut loc luni seară în centrul capitalei afgane Kabul, la scurt timp după o întâlnire între preşedintele Ashraf Ghani şi emisarul american Zalmay Khalilzad dedicată proiectului de acord de pace cu insurgenţii afgani, unde un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a murit. Totodată, un militar român a fost ucis, informația fiind confirmată de Ministerul Apărării și de premierul României.

Jurnalistul Radu Tudor a făcut o reprodus evenimentele petrecute în acea zi, detaliind pe larg modul în care atentatorii au procedat. Totodată jurnalistul a mai spus că nu România a fost ținta predilectă a respectivului atac, ci toată zona cunoscută sub denumirea de Green Village, în care se aflau sediile mai multor consulate occidentale.

“Trebuie să înțelegem modalitatea în care s-a derulat acest atentat terorist. În primul rând a existat o grupare de atentatori. Unii atentatori kamikaze care se aflau la bordul unui vehicul ce tracta o cisternă cu sute de litri de combustibil ce avea atașată o bombă. Ei s-au apropiat cât au putut de mult de punctul de intrare în zona Green Village, acea zonă protejată în care se afla și ambasada României. În momentul în care s-au apropiat de zona de intrare, au detonat acea cisternă cu sute de litri de combustibili, iar explozia a creat un crater uriaș. Momentul acela a fost unul de maximă panică, au murit oameni și s-au creat pagube materiale imense.

După acea stare de panică, a doua etapă a atentatului terorist a constat în pătrunderea în Green Village a cinci atentatori, fundamentaliști islamici, înarmați până în dinți. Acolo, pe lângă de sediul ambasadei României se află numeroase reprezentanțe consulare, precum și sediile unor firme de securitate care au contracte importante în Afganistan. Trebuie spus foarte clar că nu a fost vizată în mod precis și direct ambasada României, nu România este vizată în acest atentat terorist. Sunt vizate obiective occidentale cu scopul de a face cât mai multe victime, pentru că în viziunea bolnavă a acestor atentatori fundamentaliști, Occidentul face rău Afganistanului. Ori dimpotrivă, acest efort occidental este pentru pacificarea Afganistanului și pentru eliberarea lui de aceste forțe care îl terorizează.

Este o tragedie faptul că un militar român se numără printre victime. Au fost lupte de stradă sângeroase, așa cum am spus, care au durat peste 4 ore. Atentatorii erau foarte bine înarmați, cu grenade și pistoale mitralieră. Atacul a avut două faze, una în care atentatorii au detonat bomba și a doua în care au pătruns în interiorul compound-ului cei cinci indivizi ”, a precizat Radu Tudor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *