Termenul pentru care părinții și elevii pot cere profesorilor să justifice nota de la lucrările scrise ar putea fi triplat: de la maximum 5 zile la maximum 15 zile. Acesta este un proiect de lege care a fost depus de un un grup de reprezentanți ai copiilor, joi, 1 februarie, la registratură Ministerului Educației.
Președintele Federației părinților, Iulian Cristache, a subliniat, pentru PS News, că nu e nimic nou și că reprezentanții părinților, susțin propunere elevilor, dar nu pe cele care sunt redundante, cum este cazul proiectului propus pe 1 februarie.
„Copiii, de obicei, sunt foarte pregătiți. Este un ordin comun al Ministerului Sănătății si Ministerul Educației, care precizează numărul de ore la care trebuie să stai si care nu se respectă. Pentru că trebuie să fie modificate planurile-cadru. Ca să le modifici, trebuie să tai din ore si intri în contradicție cu sindicatele. Și aici este o luptă cu sindicatele la nivelul ministerului. Ce credeți că Ministerul Educației nu putea să facă planurile-cadru de atâta timp? Doar că sunt niște sindicate care apără interesele profesorilor și în momentul când tai din orele alea trebuie să tai și din orele ce completează normele”, spune Iulian Cristache.
Reamintim că actualul Statut al elevului prevede că părintele sau elevul solicită, verbal, solicită, verbal, cadrului didactic să justifice rezultatul evaluării, în prezența elevului și a părintelui, tutorelui sau susținătorului legal, în termen de maximum 5 zile de la comunicare.
„Se lucrează la statut și l-au trimis la minister. O să fie în discuție, fie publică, fie o să fie în consultare, la Comisia de dialog social. Vom aduce acolo niște propuneri. Deocamdată sunt propunerile lor, nu are rost să interferăm acum cu ele, pentru că vrem să vedem forma finală agreată de către minister. Bineînțeles că noi ca reprezentanți ai părinților, susținem propunere elevilor, dar nu pe cele care sunt redundante. Asta vreau să vă spun, n-ai cum, în 5 zile, să corectezi teste scrise, pentru că ar însemnat să-ți bai joc de ele. Un profesor care are trei clase și poate de în ziua aceea, trei teste, nu are cum in 5 zile să corectez 150 de teste”, a adăugat Iulian Cristache.
Ce propune proiectul. Cum se procedează
Dacă argumentele profesorului nu sunt considerate satisfăcătoare, elevul sau părintele poate solicita, în scris, conducerii unității de învățământ, reevaluarea lucrării scrise. Directorul școlii va desemna alți doi profesori care nu predau la clasa respectivă și care vor reevalua lucrarea scrisă.
Pentru soluționarea cererii de reevaluare, directorul desemnează alte două cadre didactice de specialitate din unitatea de învățământ preuniversitar, care nu predau la clasa respectivă și care reevaluează lucrarea scrisă. În cazul în care nota acordată în urma reevaluării este mai mare, contestația este acceptată. În cazul în care nota este mai mică, contestația este respinsă.
În cazul învățământului primar, calificativul este stabilit prin consens de către cele două cadre didactice
Media notelor acordate separat de cadrele didactice este nota rezultată în urma reevaluării
În cazul acceptării contestației, directorul anulează nota obținută în urma evaluării inițiale. Directorul trece nota acordată în urma contestației și autentifică schimbarea prin semnătură. Calificativul sau nota obținută în urma contestației are caracter definitiv.
În situația în care în unitatea de învățământ preuniversitar nu există alți învățători/institutori/profesori pentru învățământul primar sau profesori de specialitate care să nu predea la clasa respectivă, pot fi desemnați, de către direcția de învățământ preuniversitar, cadre didactice din învățământul primar sau profesori de specialitate din alte unități de învățământ”, conform proiectului depus.
Problema greutății ghiozdanului?
„Pentru problema greutății ghiozdanului este un ordin al Ministerului Sănătății comun cu Ministerul Educației pentru care noi am făcut campanie în 2017. Cum faci să poți să reduci pentru un copil de clasa întâi greutatea ghiozdanului care are 30,8kg?
Ne-am gândit și la treaba cu dulapurile individuale doar că trebuie să scrii efectiv pe acele caiete si acasă si, financiar, vorbim de un efort dublu… manuale, unele care să rămână acolo și altele care să le rămână acasă”, spune președintele Federației părinților.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News