Justiția din R. Moldova, între reformă și perpetuarea corupției

Sursă foto: Freepik

Republica Moldova este în plin proces de reformare a justiției coordonată peste 30 de ani de către diferiți lideri politici ce s-au perindat la putere, totul culminând cu perioada lui Plahotniuc atunci când  justiția a fost subordonată cu totul acestuia. În încercarea de reformare și eliminare a corupției din justiție, beneficiind și de sprijinul partenerilor occidentali guvernarea de la Chișinău a creat o comisie de verificare a judecătorilor ce vor fi la Curtea Supremă de Justiție. Comisia Vetting urmează să decidă asupra unui șir de candidați pentru funcția de judecători ai Curții Supreme de Justiție. Măsurile în cauză vor reprezenta un element important pentru succesul integrării europene, ori justiția este unul din capitolele de bază ale negocierilor pentru aderare. La concurs s-au înscris atât judecători din alte instanțe, cât și cei care au ajuns la CSJ încă în perioada statului capturat de către Plahotniuc.

Unul dintre acești magistrați este și Mariana Pitic, care anterior a fost vizată în mai multe investigații jurnalistice, cele mai cunoscute referindu-se la un automobil de lux cu valoarea declarată de doar 11 mii de lei.  Comisia Vetting urmează să decidă asupra integrității candidatului la funcția de judecător la CSJ, care, mai nou, a schimbat și numele de familie în Ursachi (familia de fată mare).

Profilul candidatului. Familia și averea Marianei Pitic

Pitic (Ursachi) Mariana Vasile, 29.01.1973, domiciliată în mun. Chișinău, com. Grătiești, str. Luceafărul 15

– Copii: Pitic Nicoleta Pavel născută la 11.08.1998; Pitic Nadejda Pavel, născută la 19.08.2008.

– Fostul soț (divorț fictiv din 2011, locuiesc împreună și în prezent) Pitic Pavel Nicolae, 20.02.1967;

Anterior, acesta a fost director la întreprinderea municipală „Piața Centrală”, figurând și ca fondator al companiilor:

  • MARNICON & CO S.R.L.,
  • ADLIB DESIGN S.R.L.,
  • S.C. DRAGNACOM S.R.L.,
  • I.M. ERA-PRIM S.R.L (Centrului Comercial „Era”, amplasat pe str. Tighina (Chişinău), piața din spatele clădirii Moldtelecom).

Potrivit declarațiilor magistratei, traiul luxos pe care îl are a fost asigurat de soțul ei, Pitic Pavel. Fost polițist, acesta figurează ca proprietar al mai multor mașini luxoase, inclusiv una pe care i-ar fi dăruit-o, un bolid de model BMW X5, indicat la un preț departe de valoarea reală.

De asemenea, aceasta a fost implicată într-un scandal de proporții când s-a constatat că magistrata conduce o mașină de lux de model Porsche Cayenne, pe care a declarat-o abia în 2015 cu valoarea de 11 mii de lei. Judecătoarea a declarat în acea perioadă că automobilul ar fi fost avariat, de aceea costă atât de puțin. Probabil ar fi fost avariat doar când a completat declarația de avere, pentru că bolidul a fost văzut de mai multe ori în spațiul public, fiind în stare de funcționare. Atunci, ea a intrat în vizorul Autorității Naționale pentru Integritate, care a pornit un control pe numele judecătoarei, însă Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții de Apel Chișinău a dispus anularea actului de constatare.

Detalii: DOC // „Decizia irevocabilă” a judecătoarei Pitic: Porsche-ul ei costă 11 000 de lei și punctum

În 2022, ANI a emis act de constatare în privința Marianei Pitic, fiind depistată o diferență vădită în mărime de aproximativ 678 mii de lei, fără ca acest caz să aibă vreo finalitate.

Mai mult, Mariana Pitic (Ursachi) deține un bun imobil de tip duplex, însă nu este clar dacă acesta aparține unei rude apropiate, sau a fost, totuși, procurat prin schema schimbului cu alte bunuri. Recent, reparația clădirii a fost finisată, judecătorul petrecând acolo timpul în compania unor foști colegi judecători (desigur cu aplicarea metodelor conspirative inspirate din filmele de amor, de verificare înainte de a intra în ogradă, schimb de automobile, etc.).

Magistrat cu probleme de integritate

Reforma justiției din R. Moldova a schimbat multe nume în sistem. Unii judecători afiliați cu Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Veaceslav Platon au plecat din sistem, dar mulți din apropiații lor își continuă activitatea. În contextul războiului hibrid demarat de Rusia împotriva R. Moldova, Moscova folosește oligarhii fugari pentru a compromite parcursul european și a destabiliza situația de securitate, iar menținerea în sistem a unor judecători cu probleme de integritate pare a fi un element crucial. Astfel, candidatura Marianei Pitic la CSJ, în ciuda faptului că numele ei a figurat în mai multe investigații jurnalistice, este cel puțin dubioasă.

Totuși, aceasta a obținut decizii favorabile în instanță privind controalele ANI, care vor fi prezentate drept argumente Comisiei Vetting.

Toate aceste circumstanțe relevă faptul că judecătoarea este importantă pentru un anumit cerc de persoane, având în vedere că orice caz în care este vizată ea sau apropiații săi este pus la punct rapid. Un astfel de exemplu este cel al fiicei sale, prinsă băută la volanul unui Lexus în anul 2018. Atunci, potrivit procesului verbal, tânăra avea o concentrație de 0,28 de mg/l a vaporilor de alcool în aerul expirat. În pofida datelor pe care le-a arătat aparatul Drager, exact peste două ore s-a întâmplat că tot alcool a dispărut, iar medicul a ajuns la concluzia că șoferița este „trează”.

Detalii: Fiica magistratei cu Porsche de 11.000 MDL, prinsă băută la volan. În 2 ore alcoolul….„a dispărut”

Comisia Vetting urmează să se expună și pe marginea aportului magistratei la judecarea unor dosare cu impact asupra economiei și altor sfere importante din Republica Moldova.

De exemplu, Marina Pitic (Ursachi) a fost implicată în crearea unui precedent cu risc de prejudiciere a bugetului de stat al Republicii Moldovaparticipând în completul specializat din cadrul Curții Supreme de Justiție din care făceau parte judecătorii Tamara Chișca-Doneva, Galina Stratulat, Iurie Bejenaru și Nicolae Craiu, ultimii doi având opinie separată, în Decizia Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ lărgit al CSJ din 29.03.2023, prin care a fost respins recursul declarat de către Banca Națională a Moldovei împotriva BC „Energbank” SA și menținută decizia Curții de Apel Chișinău în acest sens, care ar duce la prejudicierea BNM cu circa 2 000 000 lei.

 

Aceeași acțiune a BNM a fost respinsă și în 2021 de către Curtea de Apel Chișinău, inițiată în privința unuia din acționarii BC „Energbank” SA – SA Energoimpex. Atunci a fost dispusă demararea procedurii de insolvabilitate, scenariu pus la cale de Veaceslav Platon (Tamara Chișca-Doneva i-a botezat copilul raiderului nr. 1 din CSI cu Natalia Morari, activizată recent pe teritoriul Republicii Moldova), care intenționează prin decizia respectivă să creeze un precedent de revendicare a drepturilor financiare din contul BNM, fapt ce va putea fi aplicat și de către alți acționari a băncilor.

Astfel, aceste decizii arată că magistrata este necesară în cadrul CSJ pentru foștii judecători, care erau presați de grupări numite astăzi criminale în vederea adjudecării unor interese financiare în folosul lor. Aceștia, ascunzându-se în prezent peste hotare, au lăsat în Republica Moldova doar pe unii executori ce urmează să pătimească pe coridoarele procuraturilor și instanțelor de judecată.

Istoria Marianei Pitic a fost mereu în vizorul societății, fiind propulsată în carieră prin căi mai puțin bazate pe meritocrație, fapt sesizat de alți pretendenți la funcții de judecători.

Detalii: Numirea Marianei Pitic la CSJ, pregătită demult

https://mecc.gov.md/sites/default/files/2016-2017.pdf

Membri cu semne de întrebare în cadrul Comisiei Vetting

Procesul de verificare a integrității magistraților se face de către o comisie creată din cetățeni străini și cetățeni ai Republicii Moldova, numiți după o procedură prevăzută de lege. Prezența cetățenilor străini este văzută ca un criteriu de bază ce va permite evitarea influențelor din partea oligarhilor fugari. Totuși, ar exista posibilitatea ca experții străini, juriști de profesie și cu experiență în domeniu, să aibă contacte în Republica Moldova?

Sursele noastre spun că un membru străin al Comisiei Vetting a solicitat în repetate rânduri să îl aibă în calitate de consilier local pe Oleg Rotari, fost agent guvernamental în perioada lui Vladimir Plahotniuc. Presa a scris anterior despre acțiunile dubioase ale lui Oleg Rotari în cazul Gemenii în care Republica Moldova a fost condamnată la CEDO.

Detalii: Dosarul „Gemenii”: Cum a fost executată decizia CEDO

În același dosar figurează și numele Marianei Pitic (Ursachi). Oleg Rotari și membrul comisiei s-ar fi cunoscut pe coridoarele Curții Europene pentru Drepturile Omului, când primul era Agent Guvernamental, iar membrul Comisiei era judecător. În acest caz este pertinentă întrebarea: ce fel de informație despre integritatea și profesionalismul judecătoarei Pitic va furniza un fost exponent al regimulului Plahotniuc membrului Comisiei Vetting?

În cazul său, Mariana Pitic(Ursachi) ar fi solicitat recuzarea unor membri ai comisiei, invocând diverse motive. Cu toate acestea, ea nu a solicitat recuzarea lui Lilian Enciu (delegat din partea PSRM, fapt indicat în CV-ul său plasat pe site-ul Comisiei Vetting), cu care ar fi interacționat în activitatea profesională, participând împreună în cadrul grupului de lucru Pilonul IV instituit prin Ordinul Ministerului Justiției de formare a grupurilor de lucru pentru coordonarea și monitorizarea implementării Strategiei de reformă a sectorului justiției pentru anii 2011-2016, precum și în cadrul grupului de lucru pentru anii 2017-2018.

https://vettingmd.eu/storage/member/0rahvzzk0CKQL84N5LeaRbudpsxcUNuKSfdR1Q1J.pdf 

 

 

https://www.justice.gov.md/public/files/file/reforma_sectorul_justitiei/2021/Ordin_nr._383.pdf

 

 

 

 

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: