Skip to content
Externe

Justiţia europeană confirmă principiul condiţiilor egale pentru muncitorii detaşaţi

deutschland-monteurzimmer.de

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a respins marţi acţiunile în anulare introduse de Ungaria şi de Polonia împotriva directivei prin care se consolidează drepturile lucrătorilor detaşaţi, transmite DPA.

Cele două state membre au contestat regulile care prevăd că muncitorii detaşaţi temporar într-o altă ţară sunt supuşi aceloraşi condiţii de lucru şi drepturi ca şi în statul membru gazdă.

Regulile care au fost implementate printr-un amendament din 2018 (Directiva 2018/957) prevăd că muncitorii detaşaţi ar trebui să câştige cel puţin acelaşi salariu ca şi lucrătorii din statul gazdă, pentru a evita dumpingul salarial.

„Curtea statuează că, în ceea ce priveşte norma referitoare la detaşarea pe termen lung, legiuitorul Uniunii a putut considera fără a săvârşi o eroare vădită că o detaşare pe o durată care depăşeşte 12 luni trebuia să aibă drept consecinţă apropierea în mod semnificativ a situaţiei personale a lucrătorilor detaşaţi în cauză de cea a lucrătorilor angajaţi de întreprinderi stabilite în statul membru gazdă”, se arată în decizia CJUE.

Ungaria şi Polonia au introdus fiecare o acţiune având ca obiect anularea Directivei 2018/957. Aceste state membre invocau în special motive întemeiate pe alegerea unui temei juridic eronat pentru adoptarea acestei directive, pe o încălcare a articolului 56 TFUE, care garantează libera prestare a serviciilor, precum şi pe nerespectarea Regulamentului „Roma I”. Prin hotărârile sale, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a respins cele două acţiuni în totalitate.

Mai multe state membre UE cu salarii reduse şi-au exprimat unele îngrijorări înainte de implementarea amendamentului din 2018, de teamă că acesta ar putea compromite avantajul competitiv de care se bucurau firmele şi mâna lor de lucru. Pe de altă parte, sindicatele şi politicienii au salutat amendamentul, care afectează sute de mii de muncitori, ca o măsură eficientă împotriva dumpingului salarial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *