Skip to content
Europa

Karl Nehammer va fi viitorul cancelar al Austriei: actualul ministru de Interne va prelua și conducerea partidului aflat la guvernare

facebook

Conducerea Partidului Poporului din Austria (OeVP, conservator) l-a desemnat vineri pe actualul ministru de interne, Karl Nehammer, să preia conducerea formaţiunii şi funcţia de cancelar federal, transmit dpa, Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

„Am fost desemnat astăzi în unanimitate de conducerea OeVP drept preşedinte al partidului şi, în consecinţă, candidat la postul de cancelar”, a declarat Nehammer în faţa presei la Viena.

„Sunt extrem de recunoscător, este o onoare şi un privilegiu la care nu mă aşteptam”, a adăugat el.

Nehammerl îi va lua locul lui Alexander Schallenberg, care şi-a anunţat joi demisia după două luni în funcţia în care îi succedase, la rândul său, lui Sebastian Kurz.

Schimbarea la conducerea conservatorilor şi, implicit, a guvernului a fost declanşată de retragerea fostului cancelar Sebastian Kurz din toate funcţiile din partid şi de pe scena politică, în urma unui scandal de corupţie.

Nehammer, în vârstă de 49 de ani, fost militar, a fost cel care a pus în aplicare politica dură a lui Kurz împotriva imigraţiei. Coaliţia guvernamentală actuală de la Viena, una fragilă, este formată din OeVP şi ecologişti.

În declaraţia de vineri, Nehammer a anunţat şi o amplă remaniere a executivului. Ministrul finanţelor, Gernot Blümel, declarase deja că demisionează.

În urma remanierii, Alexander Schallenberg va reveni la conducerea Ministerului de Externe.

Karl Nehammer va deveni al cincilea cancelar austriac numit în acest post începând din 2016. Data învestirii sale nu a fost stabilită deocamdată.

Sebastian Kurz, care a demisionat din funcţia de cancelar în octombrie pe fondul unor acuzaţii de corupţie dar a rămas liderul Partidului Popular Austriac, a anunţat joi că renunţă complet la politică.

La scurt timp după aceea, succesorul său, Alexander Schallenberg, a anunţat că va demisiona din postul de cancelar. Schallenberg a argumentat că şeful de partid şi cancelarul ar trebui să fie aceeaşi persoană, dar a spus că el nu vrea să preia ambele posturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *