Karner insistă că Austria nu va renunța la vetoul împotriva României privind aderarea la Schengen

Sursa foto: Wikipedia

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, insistă asupra vetoului țării sale cu privire la aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Karner a declarat luni, în timpul unei conferințe de presă la Innsbruck, că Austria se va opune în continuare aderării depline la Schengen, potrivit Krone.

Întrebat despre aderarea deplină a România și Bulgaria la Schengen, ministrul de Interne Gerhard Karner a precizat că Austria își menține veto-ul.

Totodată, ministrul s-a referit la acordul la care s-a ajuns deja privind ridicarea controalelor aeriene și maritime, cunoscut și sub denumirea de „Air and Sea Schengen”. „Cred că este foarte important să facem acest pas acum și să nu filozofăm despre următorul”, a declarat Karner.

Compromisul a fost obținut după „negocieri dure” și prevede „condiții clare”, a subliniat ministrul austriac de Interne. Printre acestea se numără faptul că frontiera terestră trebuie să fie securizată și că la frontiera externă vor fi disponibili ofițeri de poliție și resurse suplimentare ale Frontex. În plus, solicitanții de azil înregistrați anterior în România și Bulgaria trebuie să fie returnați din Austria în țările respective. Acordul privind „Air-Schengen” înseamnă că persoanele care călătoresc din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoite să zboare spre alte țări ale UE prin terminalele externe. Cu toate acestea, controalele la frontieră vor rămâne în vigoare pentru călătorii pe cale terestră, acolo unde de fapt sunt și cele mai mari probleme pentru turiștii bulgari și români, dar și pentru transportatori. Autoritățile de la București au spus că discuțiile despre ridicarea controalelor la frontierele terestre vor continua în acest an.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL