Skip to content
Politică

Kazahii de la Rompetrol ne duc iar cu zăhărelul: Promisiuni legate de crearea fondului de 1 miliard de dolari cu statul român

Proprietarul Rompetrol, kazahii de la KMG International, spune că în acest an ar putea fi creat fondul de investiţii de 1 miliard de dolari cu statul român.

Declarația de intenție parține lui Azamat Zhangulov, Senior Vice President al KMG International, fostul Rompetrol Group, într-un interviu acordat evz.ro.

Statul român ar putea înfiinţa în câteva săptămâni compania care va intra alături de KMG International, proprietarul Rompetrol Group, în fondul de investiţii de un miliard de dolari, aşa cum a fost înţelegerea parafată de guvernul Ponta încă de acum trei ani. Dacă până acum nu s-a întâmplat nimic, lucrurile s-ar putea mişca sub guvernul Cioloş.

În urmă cu trei ani, guvernul Ponta a renunţat la litigiile cu Rompetrol pentru nerecuperarea datoriilor istorice în valoare de circa 600 milioane de dolari. În schimb, statul trebuia să intre ca acţionar, alături de KazMunaiGaz International, compania petrolieră de stat din Kazahstan, într-un fond de investiţii ce ar fi trebuit să ajungă la o valoare de un miliard de dolari.

În plus, Ministerul Energiei trebuia să vândă către KMG circa 27% din acţiunile deţinute la Rompetrol Rafinare, contra sumei de 200 milioane de dolari.

Măsurile agreate în 2013 printr-un memorandum au fost adoptate în ianuarie 2014 printr-o hotărâre de guvern, dar până acum nu s-a întâmplat nimic din ce era prevăzut în actul normativ, informează realitatea.net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *