Skip to content
Internațional

Kazahstan: Preşedintele spune că a restabilit ”ordinea constituţională”. Zeci de morți și arestări în rândul protestatarilor

abcnews.go.com

Vineri dimineaţa, preşedintele kazah Kassim-Jomart Tokaev a declarat că ”ordinea constituţională” fost restabilită în mare parte în ţara din Asia Centrală zguduită de revolte violente de aproape o săptămână, relatează Reuters. Potrivit presei internaţionale ar fi zeci de morţi şi mii de arestaţi în rândul protestatarilor.

Tokaiev a dat vina pe grupările de ”terorişti„ străini care ar fi pus la cale întreaga revoltă, fără a oferi niciun fel de dovadă.

Într-o declaraţie separată, ministrul de interne a declarat că 26 de ”criminali înarmaţi” au fost ”lichidaţi” şi peste 3.000 de oameni au fost arestaţi, în vreme ce 18 poliţişti şi ofiţeri ai gărzii naţionale au fost ucişi de la declanşarea protestelor din această săptămână.   Joi seara, forţele de securitate din Kazahstan au alungat toţi manifestanţii din Piaţa Republicii din Almatî. Locul a fost epicentrul protestelor din oraş. Potrivit martorilor oculari, există morţi şi răniţi, dar încă nu au fost primite date oficiale.   După-amiaza, autorităţile au anunţat că au satisfăcut cerinţele iniţiale ale protestatarilor şi au îngheţat preţurile la gazul lichefiat pentru maşini, timp de şase luni, la nivelul la care se aflau înainte de creşterea bruscă de la începutul lunii.  Autorităţile au blocat accesul în capitala administrativă, Nursultan. Între orele 23:00 şi 7:00 nu iese şi nu întră nimeni, anunţă presa independentă. Procuratura a deschis un dosar pentru acţiuni teroriste, iar vinovaţii vor fi încarceraţi între 8 ani şi pedeapsa pe viaţă.   Forţele colective de menţinere a păcii ale OTSC care vor opera în Kazahstan vor număra aproximativ 2.500 de militari, iat dacă este necesar, acestea pot fi suplimentate, a declarat secretarul general al organizaţiei pentru RIA Novosti.

Statele Unite au avertizat joi trupele ruse, care au fost desfăşurate în Kazahstan pentru a sprijini puterea care se confruntă cu revolte, împotriva oricărei încălcări a drepturilor omului sau a oricărei încercări de „preluare a controlului” asupra instituţiilor ţării, informează AFP.

Statele Unite şi, sincer, întreaga lume monitorizează orice posibile încălcări ale drepturilor omului. Şi monitorizăm, de asemenea, orice act care poate pune bazele unei preluări a controlului asupra instituţiilor Kazahstanului„, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

Cea mai mare ţară din Asia Centrală este zguduită de un protest care a izbucnit duminică în vest după o creştere a preţului gazelor şi s-a extins în capitala economică Almatî, unde demonstraţiile s-au transformat într-o revoltă împotriva puterii, protestatarii intrând în clădiri oficiale, informează adevarul.ro.

La solicitarea guvernului kazah, Moscova a trimis militari ca parte a desfăşurării unei „forţe colective de menţinere a păcii” a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), organism aflat sub controlul Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *