Skip to content
Politică

Kelemen Hunor: Ar trebui să intrăm în Schengen, nu se poate să îndeplinim criteriile şi să fim mereu amânaţi

Inquam Photos/Octav Ganea

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat România ar trebui să intre în Spaţiului Schengen anul acesta sau în 2022, întrucât îndeplineşte toate criteriile tehnice.

De asemenea, el a afirmat că în 2022 trebuie închis Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), după care România trebuie să intre în Spaţiul Schengen: „Noi în acest an trebuie să scăpăm, trebuie să închidem MCV-ul şi pentru acest lucru, bineînţeles, Guvernul va face toate demersurile şi va iniţia tot ce este de făcut în domeniul justiţiei în primul rând, dar nu numai, pentru a închide MCV-ul. Şi ar trebui să intrăm, tot în 2021-2022, treptat, în Spaţiul Schengen, fiindcă nu se poate accepta  să îndeplinim toate criteriile tehnice şi permanent să fim amânaţi cu intrarea în Spaţiul Schengen. Din punct de vedere economic e o pierdere uriaşă şi din punct de vedere hai să-i spunem, aşa, moral, este o situaţie care nu poate fi susţinută. Ai îndeplinit criteriile? Atunci trebuie să faci pasul următor„.

El spune că intrarea În Schengen se poate face etapizat, mai întâi pentru accesul pe calea aerului, iar mai apoi pentru cel terestru.

Sigur, frontiera externă a UE va fi frontiera României, în foarte mare parte, dar nu contează. Noi trebuie să apărăm graniţa externă şi să fim în Schengen. Este pentru guvernul PNL-USR-UDMR un deziderat important„, a mai spus Kelemen Hunor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *