Skip to content
Politică

Kelemen Hunor arată ce consecințe va avea referendumul pe Justiție. Care sunt excepțiile permise pentru OUG EXCLUSIV INTERVIU

" "

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat pentru PSNews.ro că rezultatul referendumului pe justiție este deja previzibil și că, din punctul său de vedere, posibilitatea adoptării ordonanțelor de urgență ar trebui limitată la doar două cazuri.

 

" "

„Rezultatul referendumului este previzibil. E clar că nimeni nu va alege să existe penali în funcţii publice. Noi suntem mai severi. Eu am mai spus faptul că instituţia Ordonanței de Urgență din Constituţie trebuie eliminată. Nu cred că trebuie OUG în niciun domeniu, nu doar în legătură cu cele enunțate de președinte. Cred că acea întrebare trebuie să fie şi mai simplă şi trebuie să se refere la modul general la OUG.

Aceste ordonanţe au creat pagube asupra statului şi societăţii, iar acest mod de legiferare a Guvernului trebuie să dispară, cu excepţia cazurilor de crize sau război. Se poate legifera repede, în două sau trei săptămâni în Parlament dacă ai majoritate”.

Totodată, în legătură cu posibilitatea ca referendumul să producă efecte concrete, liderul UDMR s-a arătat rezervat, precizând că: “Nu cred că a doua zi după referendum lucrurile se vor schimba. Rămâne un sentiment de frustrare în societate. Dorim acest lucru, dar nu cred că se va întâmpla pe 27 mai. Ar fi nevoie de o nouă Constituţie”.

La începutul lunii aprilie, președintele Klaus Iohannis, anunța că un referendum pe Justiție va fi organizat în data de 26 mai, în aceiași zi cu alegerile europarlamentare. Iohannis nu a precizat care va fi întrebarea de pe buletinul de vot de la referendum, însă a adăugat că este dreptul suveran al cetățenilor să decidă dacă „corupția va deveni politică de stat” în România.

Ulterior, președintele a venit cu unele indicii anunțând temele majore ale referendumului: interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție, respectiv interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.

 

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *