Skip to content
Politică

Kelemen Hunor: Bugetul este în construcție. Important e să avem un buget echilibrat și țintit spre dezvoltare, investiții, creare de locuri de muncă și economie sustenabilă

Inquam Photos/Octav Ganea

Vicepremierul Kelemen Hunor a precizat, luni, că bugetul de stat pentru anul 2021 este „în construcție” și că miniștrii discută cu Ministerul de Finanțe. Demnitarul a subliniat că „important” este ca bugetul să fie unul echilibrat și țintit spre dezvoltare, investiții, creare de locuri de muncă și economie sustenabilă.

Kelemen Hunor, despre bugetul pentru 2021

„Bugetul este în construcţie. Miniştrii discută cu Ministerul de Finanţe. Important este să avem un buget echilibrat şi ţintit spre dezvoltare, investiţii, creare de locuri de muncă şi economie sustenabilă. Sigur că există amendamente, aceste amendamente vor fi discutate în coaliţie şi în Guvern, în aşa fel încât în Parlament să existe deja un proiect de buget bine conturat. Miniştrii vor intra în toate detaliile necesare. În acest moment, până acum, discuţiile nu sunt finalizate la nivelul Guvernului, cu Ministerul de Finanţe, nu vrem să intrăm în speculaţii”, a afirmat vicepremierul Kelemen Hunor, la finalul unei şedinţe a coaliţiei de guvernare, potrivit Agerpres.

El susține că ţinta de deficit bugetar trebuie să fie undeva în jur de 7%, ceea ce înseamnă că pentru dezvoltare banii trebuie folosiţi foarte eficient şi din programele operaţionale.

„De la bugetul naţional, pentru investiţii, poate, anul acesta vor fi mai puţini bani decât doreşte fiecare autoritate locală”, a explicat Kelemen Hunor.

Florin Cîțu, despre buget: Prioritățile sunt investițiile și sănătatea

Premierul Florin Cîțu a precizat, tot luni, că Ministerul Finanțelor finalizează astăzi discuțiile cu ordonatorii de credite, astfel că până la finalul zilei am putea avea o propunere de buget „cât de cât aproape” de ceea ce își dorește el.

„Prioritățile sunt investițiile și sănătatea. Încă n-am scăpat de pandemie, la asta s-a adăugat campania de vaccinare și costurile afecerente. De aici pronește bugetul. Ministerul Finanțelor termină azi discuțiile cu ordonatorii de credite. Până la finalul zile ar trebui să avem o propunere de buget cât de cât aproape de ce vreau eu. Cred că e un buget bun pentru a susține creșterea economică. PIB-ul nominal e doar puțin mai mare ca anul trecut, deci avem 3 ani cu un PIB nominal care nu prea s-a schimbat”, a declarat Florin Cîțu.

Întrebat luni dacă Guvernul a finalizat analiza referitoare la sporurile bugetarilor, el a explicat: „Nu este finalizată. Se face în paralel cu analiza pe buget, cu bugetul pentru 2021. Aceste reforme pe care vrem să le introducem se vor întinde pe doi ani de zile. O mare parte din reformele pe care le vom adopta în 2021 vor avea impact pentru buget în 2022. Nu ne gândim doar la bugetul pentru 2021, ne gândim la acești doi ani de zile. Eu așa mă uit la acest buget, și la investiții, și la cheltuielile pentru cheltuieli de personal. La tot acest ansamblu ne uităm pentru cei doi ani de zile”.

„Pentru că nu m-ați întrebat încă, am să vă spun eu de investiții. Vor crește anul acesta cheltuielile cu investițiile în buget. Vom păstra același principiu pe care l-am avut anul trecut, de a finanța o cât mai mare parte din investiții din fonduri europene. În ședința de Guvern – cred că acum două sau trei ședințe de Guvern – am cerut ministerelor să identifice acele proiecte de investiții care pot fi transferate pe PNRR. Acest efort pe care l-am făcut anul trecut și a dat rezultate – aproape jumătate din banii cheltuiți anul trecut din investiții au fost decontați – continuăm cu el și dorim să creștem acest procent. Cea mai mare parte a banilor cheltuiți de la buget pe investiții să fie din fonduri europene”, a mai spus Florin Cîțu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *