Skip to content
Politică

Kelemen Hunor, despre controlul asupra serviciilor secrete

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a pronunţat, marţi, pentru o regândire a controlului asupra serviciilor secrete, precizând că sunt, în prezent, astfel de structuri asupra cărora nu există niciun control.

Controlul civil, controlul parlamentar trebuie să fie real şi nu trebuie să existe niciun domeniu, nici la MApN, nici la MAI, nici la DIICOT sau la DNA, unde există tehnică, unde se face muncă informativă, fără să aibă un control parlamentar. În acest moment, doar SRI şi SIE se află sub un control parlamentar. Cât de bun e acest control se poate discuta dacă este un control real sau nu. Aceste legi au fost date acum foarte mulţi ani, situaţia e mult depăşită şi trebuie găsită soluţia prin care tot ce înseamnă servicii de informaţii şi muncă informativă să fie sub control civil, sub control real parlamentar”, a afirmat Kelemen Hunor, la finalul consultărilor delegaţiei UDMR cu şeful statului, potrivit agerepres.ro.

El a arătat că este nevoie de un control real, opinând că, în prezent, controlul parlamentar asupra SRI şi SIE este unul „mai mult formal”.

 

Potrivit acestuia, este important de găsit un echilibru astfel încât niciun drept fundamental să nu fie „sacrificat pe altarul securităţii”.

În context, referindu-se la cartelele pre-pay, el a spus că UDMR va susţine rezolvarea acestei probleme, cu condiţia să se găsească o soluţie care să însemne protejarea informaţiilor personale.

Pe de altă parte, liderul UDMR a vorbit şi despre relaţia dintre majoritate şi minoritatea maghiară, afirmând că ea trebuie să se bazeze pe încredere.

Această relaţie înseamnă şi securitate socială, înseamnă şi siguranţa pentru fiecare om, fiecare comunitate. De aceea, în această discuţie mai amplă şi pe termen mai lung trebuie să avem în vedere şi acest element, fiindcă noi considerăm că în ultima perioadă (…) sunt foarte multe iniţiative, aspecte care, din punctul nostru de vedere, arată o deteriorare a relaţiei între majoritate şi minoritate”, a menţionat Kelemen Hunor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *