Skip to content
Politică

Kelemen Hunor ia pulsul realizărilor Guvernului Cîţu în comunităţile cu maghiari

news.ro
" "

Vicepremierul Kelemen Hunor afirmă că vineri Guvernul va împlini o sută de zile de la instalare, iar perioada a fost extrem de activă. ”A trebuit să luăm măsuri urgente în contextul pandemiei, să adoptăm și bugetul și să întocmim PNRR, prin care România va avea la dispoziție 30 de miliarde de euro”, a transmis vicepremierul.

Participăm la o vizită de lucru în județul Harghita cu miniștri Cseke Attila și Tánczos Barna, unde am discutat, mai întâi, cu liderii locali din regiunea Gheorgheni despre subvențiile guvernamentale. Vineri Guvernul va împlini o sută de zile de activitate.

" "
" "

Pe lângă faptul că a trebuit să luăm măsuri foarte urgente și necesare în contextul pandemiei, a trebuit să adoptăm și bugetul anual și a trebuit să întocmim și un Plan Național de Redresare și Reziliență, prin care România va avea la dispoziție 30 de miliarde de euro sprijin din partea UE”, a scris, joi, pe Facebook, Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, județul Harghita primește fonduri substanțiale din buget. ”Cel mai important este că, în acest an, 22 de milioane de lei vor fi alocate spitalelor din județ, dintre care 6,4 milioane de lei Spitalului din Gheorgheni.

Bazinul de înot se va finaliza în curând, patinoarul trebuie modernizat, construcția rețelei de canalizare a orașului și extinderea rețelei de apă sunt, de asemenea, sarcini importante, pe care trebuie să le îndeplinim. O altă veste bună pe care o aducem locuitorilor din Gheorgheni este că, la propunerea UDMR, Guvernul a aprobat ieri că orașul își poate folosi stema proprie”, a mai transmis vicepremieur.

Acesta a afirmat că susţine dezvoltarea regiunii Gheorgheni, a orașului, deoarece locuitorii ”merită ca orașul să iasă din impas și să urmeze calea progresului”.

Vicepremierul Kelemen Hunor atrage atenţia că urmează o perioadă dificilă, întrucât valul trei al pandemiei de COVID-19 a ajuns şi în România, el arătând că trebuie să fim conştienţi că foarte multe lucruri depind de noi. „Ne aşteaptă o perioadă dificilă. Sunt convins că împreună vom reuşi să trecem peste această perioadă. Valul trei a ajuns şi în România şi dacă ne uităm ce se întâmplă în Ungaria şi chiar în Slovacia, Austria, Germania, Franţa chiar, ce restricţii sunt acolo, atunci putem spune că nici noi nu vom fi feriţi de valul trei. Deocamdată nu există o explozie a cazurilor zilnice, dar dacă ne uităm la Terapie intensivă deja există o aglomerare şi o presiune asupra sistemului sanitar.

Ce se va întâmpla, dacă incidenţa va creşte sau nu va creşte, dacă va fi o presiune mai mare pe spitale sau nu, în mare măsură depinde de noi. Noi am spus că nu vom merge în direcţia unui lockdown total, sunt nişte măsuri care asigură acea distanţare şi acea posibilitate de a nu se aglomera în spaţii publice, prin care putem ţine sub control pandemia„, a spus Kelemen Hunor.

Având în vedere că urmează Paştele catolic şi apoi cel ortodox, ocazie cu care familiile se reunesc, vicepremierul a avertizat că trebuie să fim foarte atenţi, pentru a ne putea întâlni şi în anii viitori cu cei dragi. „Sigur, anul viitor vom avea Paşti din nou, vom avea şi peste doi ani, important este să fim şi noi, să nu se întâmple fără noi. Am discutat cu reprezentanţii tuturor cultelor, acum zece zile, la Guvern şi am ajuns la concluzia că slujbele pot fi ţinute, în ziua de sâmbătă spre duminică nu vor fi restricţii până la 2 dimineaţa şi la Paştele ortodox la fel. Acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să fim atenţi, dar intenţia este să abordăm echilibrat, raţional şi cu măsură bine cugetată această perioadă.

Eu sunt convins că, după ce am trecut de anul trecut, până azi, cu experienţa pe care am dobândit-o, marea majoritate a oamenilor vor înţelege că e ok să ne întâlnim, dar este la fel de important să ne putem întâlni şi peste un an. Sigur, vaccinarea ne ajută, dar suntem încă departe de a spune că am ajuns la 65 – 70% de cetăţeni vaccinaţi, de aceea: atenţie, grijă, responsabilitate. Deciziile pe care le-am luat nu le-am luat de plăcere. Încercăm să găsim, prin aceste decizii nuanţate, o metodă prin care reuşim să ne păstrăm şi libertatea, dar şi sănătatea putem ocroti. Sunt convins că marea majoritate a cetăţenilor sunt extrem de conştienţi şi responsabili şi ştiu ce au de făcut„, a arătat Kelemen Hunor.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *