Skip to content
Politică

Kelemen Hunor: Remanierea se face de către prim-ministru, dar trebuie o consultare prealabilă. Ce spune liderul UDMR despre SIIJ

Inquam Photos / Octv Ganea

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că în discuţiile de sâmbătă între formaţiunile care doresc că formeze viitorul guvern s-a discutat inclusiv despre modul în care vor fi luate decizii, atât privind remanierea, cât şi decizii la nivelul guvernului şi al administraţiei publice centrale. Printre soluţiile asumate este aceea că premierul va avea în continuare posibilitatea de a remania miniştri, însă nu fără consultarea partenerilor din coaliţie.

Am încercat să reglementăm ceea ce am experimentat. Deci, sigur, remanierea de face de către primul ministru, asta nu poţi să o iei de la primul ministru, dar trebuie o consultare prealabilă cu liderii din coaliţie şi bineînţeles sunt alte nuanţe legate de obligativitatea deciziilor din coaliţie pentru toţi membrii Guvernului şi nu numai, cei care sunt în administraţia centrală, ce decizii vom lua”, a declarat, sâmbătă seară, preşedintele UDMR, potrivit news.ro.

Acesta  a menţionat că schimbarea premierului pentru realizarea rotaţiei partidelor în fruntea Guvernului  se va realiza prind depunerea mandatului de către primul ministru şi preluarea mandatului de către viitorul prim ministru, prin votarea acestuia, de către aceeaşi majoritate, în Parlament.

Astăzi nu pot să spun altceva decât să sunt optimist. Sunt optimist şi sper că… deci dacă prin deciziile luate în comun, prin punerea în practică a deciziilor, reuşim să creştem nivelul de încredere între partenerilor în coaliţie, atunci da eu cred că aşa va fi, sper că aşa va fi. Vă daţi seama că mai mult de atât nu pot să vă spun, că nu am de unde”, adaugă Kelemen.

Acesta e de părere că România ar avea nevoie de „o guvernare stabilă mai lungă”.

Kelemen Hunor mai susţine că nu crede că vor mai exista blocaje în negocierile pentru formarea viitorului executiv.

Nu cred că vor fi blocaje, am depăşit punctele sensibile. Mâine vom termina fiindcă luni trebuie să avem programul de guvernare, acordul şi structura guvernului şi să intrăm miercuri la audieri dacă după consultări preşedintele va desemna pe unul dintre cei doi candidaţi”, a mai afirmat liderul UDMR.

Acesta susţine că la negocierile de sâmbătă nu s-a discutat despre schimbarea Ancăi Dragu de la preşedinţia Senatului.

Nu am discutat. Pur şi simplu nu ştiu, nu am discutat. (…) Important este la Cameră (Deputaţilor – n.r.) să avem un preşedinte ales, instalat, şi asta se va întâmpla săptămâna viitoare sigur”, a mai afirmat Kelemen.

Kelemen Hunor a mai declarat că în cadrul negocierilor cu PNL şi PSD privind formarea unei coaliţii guvernamentale s-a discutat despre desfiinţarea, prin lege, a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

Am spus că prin lege se va desfiinţa SIIJ-ul şi atribuţiile şi competenţele trebuie date la o structură, mai mult nu am discutat”, a afirmat Kelemen Hunor sâmbătă seară, la finalul negocierilor privind formarea unei coaliţii guvernamentale.

Acesta a menţionat că preluarea dosarelor de la SIIJ de către o nouă structură nu presupune înfiinţarea unei noi entităţi.

Nu. Desfiinţare. Dar acest lucru înseamnă că trebuie să se ocupe cineva şi de aceste dosare şi de cazurile care vor fi în viitor, dacă vor fi. Trebuie să le duci undeva. Nu înseamnă că reînfiinţezi un alt SIIJ. Vom vedea, vom găsi. (…) Asta va decide premierul împreună cu ministrul de justiţie”, a declarat el.

Kelemen a menţionat că nu s-a intrat, în cadrul discuţiilor, în detalii cu privire la acest subiect, dar că s-a ţinut cont de angajamentele României privind domeniul justiţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *