Skip to content
Politică

Kelemen Hunor s-a lansat în cursa pentru Cotroceni

Tema autonomiei maghiarilor din România a fost prezentă în majoritatea discursurilor principalilor politicieni UDMR prezenți vineri seara, la Miercurea Ciuc, la lansarea candidaturii la președinție a lui Kelemen Hunor.

 

Fostul președinte al Uniunii, Marko Bela, a vorbit despre faptul că UDMR a depus, încă din 1995, primul proiect de autonomie iar acum a lansat o nouă ințiativă legislativă. El a mai spus că Uniunea își dorește ca în România să existe ‘un sistem al autonomiilor” în cadrul căruia fiecare minoritate etnică să poată lua decizii în problemele care o privesc. ”Doar așa putem construi o Românie puternică, dacă se acordă drepturile cele mai largi comunităților, indivizilor care trăiesc aici, inclusiv dreptul la autonomie”, a punctat Marko Bela, potrivit Agerepres.

El a susținut că Europa pe care o vor maghiarii începe în Scoția și se termină în Ucraina și, în context, a făcut referire la rezultatul referendumului pentru independența Scoției afirmând că principalul mesaj este că autonomia sau orice alt cadru juridic poate fi rezolvat democratic, prin referendum și nu prin violență.

În finalul discursului susținut, Marko a spus că maghiarii îl vor președinte pe Kelemen Hunor pentru că a demonstrat că poate conduce această țară după ce a condus ministerul Culturii și ‘a dovedit intelectualității românești că poate gândi și cu capul lor’, ceea ce înseamnă că gândește deopotrivă bine pentru români și maghiari.

În opinia sa, după 24 ani de la Revoluție, maghiarii, cu un procent de 6,5-6,7 %, ar avea dreptul la un an și jumătate de președinție și a propus să se ia în calcul și următorii 50 ani, iar Kelemen Hunor să devină președintele României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *