Skip to content
Politică

Kelemen Hunor, sare în apărarea extremistului Beke Istvan: „Se întâmplă ceva extrem de grav!”

Kelemen Hunor, tranșant privind cazul extremistului Beke Istvan: „Se întâmplă ceva extrem de grav!”

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, sare în apărarea lui Beke Isvan, membru al formaţiunii extremiste „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate”, pus sub acuzare pentru că ar fi intenţionat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care să-l detoneze în public la manifestările de Ziua Naţională organizate la Târgu Secuiesc.

" "

Liderul UDMR consideră că magistrații români nu au suficiente dovezi pentru a-l reține pe Beke Istvan, afirmând că “se întâmplă ceva foarte grav”, “o nedreptate” pe care “au simțit-o” și maghiarii care au ieșit să protesteze la Târgu Secuiesc, cerând eliberarea acestuia.

“Oamenii care au ieșit în stradă la Târgu Secuiesc, în semn de solidaritate cu Beke Istvan, au ieșit fiindcă au simțit că se întâmplă ceva extrem de grav, o nedreptate, o acuză colectivă la adresa comunității maghiare. Nu este de acceptat (…) În primul rând, trebuie să iasă public cei care s-au ocupat de acest caz și să spună: astea sunt dovezile. Altădată se scurg în presă informații din dosare, (…) parcă s-a spart țeava, acum nu există nicio scurgere, dar nici nu comunică. Cred că trebuie transparență din partea DIICOT, să spună ‘asta sunt dovezile’ sau dacă nu avem dovezi, trebuie să spunem că am greșit, nu e nici o problemă până la urmă să recunoști că ai greșit (…) Dincolo de acest fapt, trebuie oprită, și aici e responsabilitatea formatorilor de opinie, trebuie oprită această acuzație colectivă la adresa comunității maghiare, fiindcă, vrem nu vrem, se va întâmpla în continuare o solidarizare dacă continuă tendința de a umili și acuza o întreagă comunitate, spunând că aveți gena terorismului în sânge, (…) că tot ce vreți e împotriva României’, a afirmat Kelemen, într-un interviu acordat adevarul.ro.

Kelemen este de părere că “lucrurile vor scăpa de sub control” dacă magistrații nu vor ieși public să arate dovezile pentru care îl incriminează pe Beke Istvan.

“Eu vreau să atrag atenția și să subliniez că lucrurile vor scăpa de sub control dacă nu se va întâmpla ceva și aceste trei elemente trebuie să se întâmple — transparență, (…) oprirea valului de manipulare — ceea ce s-a întâmplat în ultima săptămână a fost groaznic, rar spun eu așa ceva, dar trebuie spus că nu se poate accepta o astfel de manipulare și acuzare colectivă, și trebuie o atitudine echilibrată”, a declarat președintele UDMR.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *