Skip to content
Politică

Kelemen Hunor vrea transparență în cazul extremistului Beke

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că DIICOT trebuie să dea dovadă de transparență în cazul Beke, spunând că în caz contrar lucrurile vor scăpa de sub control.

„Oamenii care au ieșit în stradă (la Târgu Secuiesc, în semn de solidaritate cu Beke Istvan — n.r.), au ieșit fiindcă au simțit că (…) se întâmplă ceva extrem de grav, o nedreptate, o acuză colectivă la adresa comunității maghiare. Nu este de acceptat (…) În primul rând, trebuie să iasă public cei care s-au ocupat de acest caz și să spună: astea sunt dovezile. Altădată se scurg în presă informații din dosare, (…) parcă s-a spart țeava, acum nu există nicio scurgere, dar nici nu comunică. Cred că trebuie transparență din partea DIICOT, să spună ‘asta sunt dovezile’ sau dacă nu avem dovezi, trebuie să spunem că am greșit, nu e nici o problemă până la urmă să recunoști că ai greșit (…) Dincolo de acest fapt, trebuie oprită, și aici e responsabilitatea formatorilor de opinie, trebuie oprită această acuzație colectivă la adresa comunității maghiare, fiindcă, vrem nu vrem, se va întâmpla în continuare o solidarizare dacă continuă tendința de a umili și acuza o întreagă comunitate, spunând că aveți gena terorismului în sânge, (…) că tot ce vreți e împotriva României”, a afirmat Kelemen, într-un interviu acordat marți Adevărul Live.

„Eu vreau să atrag atenția și să subliniez că lucrurile vor scăpa de sub control dacă nu se va întâmpla ceva și aceste trei elemente trebuie să se întâmple — transparență, (…) oprirea valului de manipulare — ceea ce s-a întâmplat în ultima săptămână a fost groaznic, rar spun eu așa ceva, dar trebuie spus că nu se poate accepta o astfel de manipulare și acuzare colectivă, și trebuie o atitudine echilibrată”, a adăugat președintele UDMR.

Acesta a reafirmat faptul că UDMR se delimitează de orice formă de extremism și a subliniat că formațiunea politică pe care o conduce militează pe cale democratică pentru apărarea și lărgirea drepturilor comunității maghiare, fiind un ‘factor de stabilitate’ în societatea românească.

Amintim că Beke Istvan Attila, cetățeanul român de etnie maghiară, suspectat că ar fi intenționat să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestația de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc, a fost arestat preventiv, în urmă cu o săptămână, pentru 30 de zile. El este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive privind prevenirea și combaterea terorismului.

1 comentariu la “Kelemen Hunor vrea transparență în cazul extremistului Beke

  1. De ce nu cere el un pic de transparenta si la Budapesta, in ceea ce il priveste pe prietenul sau fugar aciuat si protejat pe acolo si urmarit (cica) de justitia din Romania ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *