Skip to content
Politică

Kelemen: Preşedintele nu ar trebui să aibă posibilitatea de a cântări cine va fi premierul

Candidatul UDMR la Preşedinţie, Kelemen Hunor, a declarat, vineri seară, la Târgu Mureş, că preşedintele nu ar trebui „să aibă posibilitatea de a cântări cine va fi premierul”, ci ar trebui să accepte „ceea ce propune majoritatea”.

Eu l-aş propune prim-ministru pe cel care are susţinerea majorităţii parlamentare. Nu ar conta etnia acestuia”, a spus Kelemen Hunor.

Ulterior, preşedintele UDMR a declarat presei că el crede că România ar trebui să fie republică parlamentară, chiar dacă preşedintele ar fi ales în continuare în mod direct, aceasta nefiind neapărat o contradicţie, „pentru că mai există şi în alte state” acest sistem.

Trebuie delimitate atribuţiile preşedintelui de atribuţiile executivului, ca să nu fie suprapuneri. Şi când vorbim de majoritate, eu spun că preşedintele nu ar trebui să aibă posibilitatea de a cântări cine va fi premierul, ar trebui să accepte ceea ce propune majoritatea. Dacă nu există o majoritate absolută, atunci cea formată de partide într-o coaliţie. Şi, cu cine vin aceste partide sau persoana care are capacitatea de a forma o majoritate, trebuie acceptată şi trebuie numită, pentru a forma un Guvern„, a spus el, informează mediafax.ro.

Kelemen Hunor a argumentat că o astfel de abordare ar asigura şi un echilibru „mult mai puternic şi mult mai necesar” în ceea ce priveşte relaţiile şi raporturile instituţionale şi că aceste aspecte ar trebui reglate prin „noua Constituţie”.

În această Constituţie actuală, lucrurile sunt interpretabile, au fost interpretate, poţi să mergi până la marginea prăpastiei şi tot rămâi în limitele constituţionale. Dar, provoci nişte tensiuni inutile. Constituţia noastră are amprenta foarte adâncă a perioadei de la începutul anilor ’90, când nu ştiam exact ce model vrem să luăm. Am luat modelul franţuzesc, dar nu de tot, am mai luat şi din altă parte, le-am amestecat. Deci, Constituţia s-a născut într-o perioadă foarte efervescentă şi, de atunci, totuşi, avem 25 de ani de experienţă. În 2003 a fost doar o nuanţare, din varii motive, şi nu toate modificările din 2003 sunt utile„, a spus el.

Kelemen Hunor a mai spus că, spre exemplu, „trebuie să recunoaştem că a fost o greşeală decuplarea alegerilor prezidenţiale şi generale.”

El a precizat că s-ar gândi „foarte sincer” şi ar opta pentru revenirea la „sistemul anterior”, astfel încât să existe mandate care să se suprapună, de patru sau cinci ani, pentru preşedinte şi parlamentari, „pentru că, deja din 2004, permanent suntem într-o campanie”.

 

1 comentariu la “Kelemen: Preşedintele nu ar trebui să aibă posibilitatea de a cântări cine va fi premierul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *