Skip to content
Coronavirus

Klaus Iohannis a semnat decretul: OUG care intră în vigoare în plină criză de coronavirus

Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 17 martie, decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 11/2020 privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei.

Camera Deputaţilor a adoptat în unanimitate, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că proiectul de lege introduce amendamente suplimentare pentru acţiune mai eficientă în combaterea COVID-19.

“Ne permite să fim mai eficienţi în combaterea situaţiei privind noul coronavirus. Se propune abilitarea Ministerului Sănătăţii pentru a institui carantină din cauza riscului de sănătate publică asupra persoanelor. Şeful DSP în situaţii de urgenţă să poată emite ordine pentru a lua măsuri”, a precizat Arafat.

Proiectul de lege, citat are ca obiect de reglementare constituirea stocurilor de urgenţă medicală ca rezerve materiale, destinate intervenţiilor operative pentru protecţia populaţiei în situaţii de urgenţă generate de tipul de risc epidemii şi alte evenimente generatoare de victime multiple.

De asemenea, se propune ca, în cazul epidemiilor/pandemiilor sau situaţiilor de urgenţă de sănătate publică internaţionale declarate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dacă există un risc iminent pentru sănătatea publică, cu respectarea din Regulamentul Sanitar Internaţional (2005), la propunerea Grupului tehnic de experţi ai Ministerului Sănătaţii, ministrul Sănătăţii să instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor.

“Pentru situaţiile în care există un risc iminent pentru sănătatea publică, se împuterniceşte secretarul de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, sau înlocuitorul legal al acestuia să dispună prin ordin orice măsuri necesare pentru prevenirea şi combaterea efectelor inclusiv stabilirea unor zone de carantină, restricţii temporare de circulaţie, precum şi măsuri de evacuare, care sunt obligatorii pentru toate instituţiile publice centrale şi locale”, prevede textul adoptat.

Grupul de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase va putea propune suplimentarea bugetului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) din Fondul de rezervă al Guvernului. Produsele şi cantităţile achiziţionate, cuprinse într-o anexă a proiectului de lege, sunt scutite de taxele vamale.

Anexa proiectului cuprinde, între altele, categoriile de produse stocuri de urgenţă medicală, de strictă necesitate şi cantităţile. Printre aceste categorii de produse se numără: complet combinezon, inclusiv cu glugă şi protecţie încălţăminte, viziere de protecţie, mănuşi de unică folosinţă cu manşetă medie, măşti de protecţie de tip FFP2 sau FFP3 – câte 1.750.000 bucăţi, camere de izolare cu presiune negativă – 110, izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă – 50, ventilator medical – 200, monitor medical – 200, injectomate – 800, filtre pentru camerele de izolare cu presiune negativă existente – 150 seturi, scannere termice – 35 bucăţi, precum şi mai multe tipuri de dezinfectanţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *