Skip to content
Politică

Klaus Iohannis, anunț pentru românii din Marea Britanie, în scenariul Brexit: Sunt prima noastră preocupare

psnews.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, că indiferent de rezultatul în privința Brexit, drepturile românilor vor fi protejate.

Eu cred că avem o șansă reală să obținem o ieșire ordonată a Marii Britanii. Oricum ar fi, cetățenii români din Marea Britanie sunt prima noastră preocupare. În varianta încheierii acordului, drepturile lor sunt foarte bine asigurate, dar noi am purtat multe discuții și în bilateral. Eu am discutat în repetate rânduri cu premierul britanic Theresa May că să avem siguanța că și în cazul unui nou deal ajungem în bilateral la o înțelegere foarte bună pentru cetățenii români și pentru cetățenii britanici. În această chestiune stăm bine”, a spus Klaus Iohannis.

De altfel, șeful statului a subliniat că varianta cea mai bună este încheierea unui acord în  ceea ce privește Brexit.

Varianta cea mai bună este încheierea unui acord. E foarte bine că aseară, târziu, am ajuns la o înțelegere comună, care două variante în cazul în care în Marea Britanie se acceptă acordul se prelungește pentru a le da posibilitatea să își finalizeze legislația. Dacă nu se votează, atunci termenul de prelungire e doar 12 aprilie. E o înțelegere care ne dă o siguranță și nouă, UE27, că lucrurile merg mai departe, dar care dau o șansă reală și Marii Britanii să se hotărască ce vrea în sfârșit”, a adăugat el.

Declarațiile președintelui vin în contextul în care premierul britanic, Theresa May a acceptat cele două scenarii privind amânarea Brexit-ului oferite de Uniunea Europeană, a anunţat joi seară preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Liderii europeni au propus joi seară Regatului Unit două opţiuni pentru amânarea Brexit-ului după data prevăzută iniţial, 29 martie, potrivit concluziilor summitului european de la Bruxelles.

Dacă deputaţii britanici aprobă săptămâna viitoare acordul de Brexit încheiat în noiembrie, Cei 27 sunt de acord să amâne data Brexit-ului pentru 22 mai.

Preşedintele Klaus Iohannis participă la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, pe agenda de discuţii aflându-se, printre altele, combaterea dezinformării în contextul alegerilor pentru Parlamentul European din perioada 23-26 mai şi relaţiile externe ale UE. Vineri este ultima zi a participării șefului statului în cadrul reuniunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *