Skip to content
Politică

Klaus Iohannis anunță o „mutare” în contextul tensiunilor Rusia-Ucraina. Mesaj pentru români

Facebook

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că va convoca săptămâna viitoare o ședință a CSAT pe tema situației tensionate din Ucraina. „Suntem foarte îngrijorați”, a spus președintele, care însă i-a asigurat pe români că autoritățile nu sunt luate prin surprindere de evenimente.

„Situația este îngrijorătoare. Au apărut tensiuni în Regiunea Mării Negre cu accent special pe zona de graniță de est a Ucrainei. Urmărim cu mare atenție aceste lucruri. Să nu-și imagineze cineva că noi stăm și așteptăm informații de la alții. Noi dăm informații altora. Avem servicii foarte performante pe această zonă, am avut mai multe discuții cu ministrul Apărării și cu alți conducători de servicii specializate. Cunoaștem foarte bine situația din teren și tensiunile care se creează acolo ne preocupă foarte mult. Suntem extrem de îngrijorați.

Situația este una care trebuie extrem de atent evaluată, nu doar militar și securitar, ci și diplomatic. Acest lucru îl facem. Voi convoca pe săptămâna viitoare o ședință a CSAT dedicată special acestei zone de tensiune din Marea Neagră și a acumulării de trupe pe granița de est a Ucrainei”, a arătat președintele.

„Vreau să îi asigur pe români că noi suntem pe fază”, a mai spus Klaus Iohannis.

Într-un interviu pentru PS News, sociologul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, susține că tensiunile dintre Rusia și Ucraina se îndreaptă către o dezescaladare a confruntării pentru Donbas.

„Cifra de 150.000 de militari ruși a fost lansată de domnul Borrell (şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell -n.r.) într-o conferință de presă de la Bruxelles, dar se pare că e un pic exagerată. Se vorbește despre 100.000 maximul cifrei care a circulat în presă. Rusia și-a etalat ostentativ forța militară, transmițând un semnal foarte limpede că dacă cineva vrea să intre în regiunea sa sau vrea să o scoată de acolo va trebui să folosească forța militară. 

E aceeași discuție în acest spațiu precum a  fost și în 2008. Ne aducem aminte de războiul dintre Georgia și Federația Rusă. Miza principală este cine ar fi dispus să verse sânge în această regiune. Până în prezent, dintre actorii importanți internaționali, doar Federația Rusă a dat semnalul că este gata să trimită trupe, adică să verse sânge pentru această regiune. Ceilalți actori internaționali nu au dat aceste mesaje și, cum s-a întâmplat în 2008, s-a mers către o negociere ulterioară și o aplanare a conflictului. În 2021, din punctul meu de vedere, este același scenariu. Altfel spus, cred că nu se pune problema unui război și un război nu ar fi dorit de nimeni”, spune sociologul.

DEALII AICI: Cifra de 150.000 de militari ruși la frontiera cu Ucraina, ”un pic exagerată”. Dan Dungaciu: Asistăm, de fapt, la o dezescaladare a conflictului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *