Skip to content
Politică

Klaus Iohannis, atac dur la adresa lui Liviu Dragnea: Așa se întâmplă dacă infractorii ajung în fruntea statului

Inquam Photos / Octav Ganea

Marți, președintele României, Klaus Iohannis a avut o primă reacție după ce Rise Project a intrat în posesia valizei ce conține documente cu privire la TelDrum, precum și la gestul făcut  de către Liviu Dragnea luni, la Palatul Parlamentului – a adus cu el două valize, una cu dosare, alta cu gogoși.  De asemenea, Klaus Iohannis a ținut să specifice că nu are niciun fel de legătură cu apariţia valizelor cu documente referitoare la TelDrum, “contrar celor vehiculate de unii mincinoşi”.

“Nu ştiu ce e cu aceste valize, nu am niciun fel de legătură, nu ştiu ce e în ele. Însă înţeleg că jurnaliştii care au primit aceste documente vor arăta ce este în valiză”, a spus şeful statului.

Privitor la cum decurg lucrurile în momentul de față în politica românească, președintele se declară dezamăgit:Constat cu tristețe că și în acest domeniu, politica românească s-a schimbatAm avut Caragiale, cu o scrisoare pierdută, am avut bilețelul roz, acum avem valize”.

Este vorba despre celebrul „bilețel roz” trimis de actualul președinte ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, pe atunci premier, fostului președinte Traian Băsescu.

Draga Traiane, 1. Îți trimit alăturat un document redactat de Petromidia în legătură cu cercetările care au loc. 2. Dacă ai ocazia să vorbești la Parchet despre subiect?”, este conținutul biletului, făcut public de Băsescu.

În ceea ce îl privește pe Liviu Dragnea, referindu-se la acuzaţiile lansate la adresa sa, Iohannis a spus că „E disperat. Se arată tot mai mult că are probleme majore și caută să aducă vorba de alte lucruri, să facă manevre de manipulare. Ceea ce a prezentat el este ceea ce se numește fake news, este răspunsul președintelui României la dosarele aduse luni de către Dragnea, la Parlament, într-o valiză, replică la scandalul #Teleormanleaks.

Klaus Iohannis a vorbit și despre acțiunea ministrului Justiției Tudorel Toader de revocare a procurorului general al României Augustin Lazăr. El a precizat că Lazăr ”a făcut și face o treabă bună” și că ”până când judecătorii nu vor da un verdict final” nu are de gând să facă nimic în această privință. Dacă la adresa lui Lazăr a adus laude, Toader are parte de critici: „În ansamblu, se conturează un comportament sau o abordare a acestui ministru al justiției, care este a unui om pe lângă lege”.

Întrebat despre cât de pregătită este România înainte de preluarea președinției rotativă a Consiliului Ununii Europene, președintele a răspuns: ”Am fi putut să fim mult mult mai bine pregătiți, fără infractori, că penali nu mai am voie să spun”.

 Nu în ultimul rând, la solicitarea jurnaliștilor, Klaus Iohannis a spus că nu a auzit de varianta potrivit căreia comisarul european Corința Crețu ar fi vehiculată pentru poziția de premier.

Nu am auzit despre așa ceva și este o chestiune pe care nu aș comenta-o acum”, a răspuns președintele.
Pe de altă parte, el a susținut criticile formulate de comisarul european referitoare la atragerea fondurilor europene, afirmând că actuala putere a atins contraperformanțe uimitoare la acest capitol.
Aceste critici le-am făcut și eu din 2007, nu ne pregătim suficient de bine, nu atragem fonduri europene. Actuala putere a ajuns la contraperformanțe uimitoare”, a spus el.
Corina Crețu a criticat recent guvernul pentru lipsa proiectelor privind atragerea fondurilor europene, ceea ce a strânit o serie de atacuri din interiorul PSD.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *