Skip to content
Politică

Klaus Iohannis consideră corectă suspendarea Fidesz din PPE: Cred că este o abordarea de tip fair și dă șansa și Fidesz-ului să revină în matca PPE

Cotidianul

Președintele Klaus Iohannis a comentat, vineri, la Bruxelles,  suspendarea Fidesz din PPE. Șeful statului consideră corectă decizia PPE , dar și că a luat această hotărâre deoarece nu este de acord ”cu foarte multe din abordările Fidesz-ului”.

”A fost în definitv o înțelegere între conducerea PPE și conducerea Fidesz pentru a suspenda Fidesz-ul din PPE, o decizie care cu siguranță arată că PPE-ul nu este de acord cu foarte multe din abordările Fidesz-ului. Acest lucru este evident și în prag de campanie electorală este important să existe această clarificare în Europa, că PPE este evident cel mai mare club de partide, cu cei mai mulți reprezentați și nu tolerează orice abordare, nici măcar de la proprii membri. Cred că este o abordarea de tip fair și dă șansa și Fidesz-ului să revină în matca PPE” , a declarat președintele.

Reamintim că Partidul Popular European a decis miercuri seară suspendarea formaţiunii de guvernământ din Ungaria, Fidesz, condusă de premierul Viktor Orban, a anunțat preşedintele PPE, Joseph Daul.

Decizia a fost luată de Adunarea Politică a PPE cu 190 voturi pentru şi 3 voturi împotrivă în cadrul unui vot secret.

Fidesz nu va mai avea drepturi de partid membru al PPE, nu mai are dreptul de a vota în nicio reuniune a PPE şi nici dreptul de a propune candidaţi pentru nicio poziţie în cadrul PPE.

Se va înfiinţa un Comitet de Evaluare condus de fostul preşedinte al Consiliului European, Herman van Rompuy care va evalua respectarea statului de drept şi a valorilor PPE în Ungaria şi va prezenta un raport, a declarat Manfred Weber, liderul grupului PPE din Prlamentul European.

Preşedintele Klaus Iohannis participă la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, pe agenda de discuţii aflându-se, printre altele, combaterea dezinformării în contextul alegerilor pentru Parlamentul European din perioada 23-26 mai şi relaţiile externe ale UE. Vineri este ultima zi a participării șefului statului în cadrul reuniunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *