Klaus Iohannis: Cooperarea cu SUA în plan bilateral şi în context aliat nu a fost niciodată mai substanţială

Klaus Iohannis
Sursa foto: Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj joi, de Ziua Prieteniei dintre România şi SUA, şi spune că apreciază că în anul în care ţara noastră a marcat 20 de ani de când este membru NATO „cooperarea cu Statele Unite în plan bilateral şi în context aliat nu a fost nicicând mai substanţială”, potrivit agerpres.ro. 

„În data de 11 iulie este marcată Ziua Prieteniei dintre România şi Statele Unite ale Americii, iar anul acesta se împlinesc 27 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, care a devenit una dintre bornele strategice ale politicii externe ale României, alături de apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană”, a transmis Klaus Iohannis, în mesajul său.

Parteneriatul Strategic cu SUA, stabilit cu prilejul vizitei preşedintelui american Bill Clinton la Bucureşti, la 11 iulie 1997, a căpătat în timp noi valenţe şi dimensiuni, mai precizează şeful statului în mesaj.

De asemenea, Iohannis apreciază că „dincolo de cooperarea tradiţională în planul securităţii, respectiv politic şi militar, Parteneriatul Strategic s-a dezvoltat prin piloni esenţiali precum cel economic, cultural sau educaţional”.

„Tot anul acesta am marcat şi împlinirea a 20 de ani de când România este membru NATO, iar cooperarea cu Statele Unite în plan bilateral şi în context aliat nu a fost nicicând mai substanţială.

Statele Unite apreciază constant rolul important pe care România îl are în promovarea securităţii euroatlantice, precum şi rolul de Aliat responsabil şi de încredere pe Flancul Estic al NATO”, a mai transmis Klaus Iohannis.

De asemenea, a subliniat el, „România şi Statele Unite rămân angajate în apărarea valorilor democratice, care unesc cele două maluri ale Atlanticului, şi am convingerea că pe viitor vom continua să aprofundăm cooperarea noastră strategică pe toate palierele, în beneficiul cetăţenilor noştri”, a încheiat Iohannis.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: