Klaus Iohannis: Dacă noi, europenii, nu reuşim să ajutăm Ucraina şi Moldova, înseamnă că am pierdut

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis. Sursa foto: captură video Summit Council of Europe

Preşedintele Klaus Iohannis, a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută în cadrul celui de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene (CPE) din R. Moldova, că dacă statele europene nu reuşesc să ajute Ucraina şi Moldova, înseamnă că au pierdut.

„Dacă noi, europenii, nu reuşim să ajutăm Ucraina şi Moldova, înseamnă că am pierdut. Atât de simplu este. Dar acesta nu este singurul motiv pentru care ajutăm Ucraina şi Moldova. O facem fiindcă aşa este corect, fiindcă după părerea noastră ei sunt parte din Europa democratică, ei sunt o parte din comunitatea noastră şi aici putem deja să ne dăm seama care este plusvaloarea acestui format european şi de aceea am subliniat în deschidere, statele europene democratice – fiindcă mai este cineva, dar nu este democratic şi nu a fost invitat – Moldova şi Ucraina, sunt dintre ai noştri.

Iar în ce priveşte summitul NATO, sigur, se vor discuta variantele care sunt posibile, însă un aşa-numit road map sau un calendar vom vedea dacă este util sau nu sau dacă mai degrabă ar induce nişte reacţii nedorite din altă parte. (… )Vom lua o decizie până la summit. (…) Important este să se simtă Ucraina cu garanţii din partea noastră că o ajutăm până când învinge şi ucrainenii să fie convinşi şi după Summitul NATO că noi considerăm că sunt alături de noi şi noi alături de ei. Acelaşi lucru este valabil, evident, şi pentru Moldova”, a afirmat şeful statului.

Klaus Iohannis a participat, joi, alături de lideri europeni din 47 de ţări la Summitul Comunităţii Politice Europene, eveniment organizat la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri de capitala Moldovei, Chişinău.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: