Skip to content
Politică

Klaus Iohannis, de Ziua Mondială a Bicicletei: Trebuie să dăm orașele înapoi oamenilor

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, cu ocazia Zilei Mondiale a Bicicletei, că oraşele ar trebui redate înapoi oamenilor, chiar dacă acestea au fost construite pentru maşini.

El consideră că oraşele României au prea puţine piste de biciclete, fapt care trebuie remediat dacă ne dorim să promovăm acest mijloc de transport.

E Ziua Bicicletei și, în mod natural, am venit aici pe bicicletă. Cred că e o zi foarte potrivită pentru a promova și noi, politicienii, mersul pe bicicletă. E evident și cred că toată lumea știe că mersul pe bicicletă e plăcut, e sănătos, te scutește de ambuteiajele din trafic. De ce nu merg mai mulți cu bicicleta?

Sunt prea multe intersecții unde stai mai mult la semafor, sunt prea puține piste pentru bicicliști și, de multe ori, împarți banda cu șoferi foarte deranjați de bicicliști și, de foarte multe ori, dai de piste pe care se merge foarte greu, pentru că cei care le-au conceput, probabil, nu folosesc bicicleta. Sunt lucruri ușor de remediat dacă chiar vrem să promovăm mersul pe bicicletă.

Această discuție pro-auto sau pro-bicicletă e peste tot în lume. Trebuie să fim foarte deschiși și raționali. Orașele noastre au fost construite în ultima sută de ani pentru automobile. Dar trebuie să dăm orașele înapoi oamenilor. Nu toată lumea vrea să meargă cu mașina și să petreacă ore și ore în ambuteiaje.

Pentru asta, nu e suficient doar să vorbim, ci și să facem ceva. E nevoie de planuri și strategii și să le punem în practică. Cea mai importantă parte revine autorităților locale.

Noi putem face un plan național, o strategie, putem face rost de bani, așa cum facem acum. Sunt bani foarte mulți prevăzuți în PNRR pentru a încuraja transportul pe bicicletă, transportul nepoluant. Dar punerea în practică revine mai ales autorităților locale. La încurajat stăm bine, dar ele trebuie ajutate efectiv”, a declarat Iohannis.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Bicicletei, preşedintele Klaus Iohannis, ministrul Mediului, Tanczos Barna, şi Primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan, participă la o dezbatere pe tema transportului sustenabil în România, organizată de Asociaţia „Green Revolution”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *