Skip to content
Politică

Klaus Iohannis: Eforturile Guvernului în acest moment se concentrează pe infrastructură

Inquam / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că discuţiile de marţi cu membrii Executivului au vizat planul de rezilienţă în vederea accesării fondurilor europene de către România. Şeful statului a precizat că a circulat un fake news în spaţiul public şi a dorit să clarifice faptul că Guvernul a prevăzut în rectificarea bugetară fonduri substanţiale pentru fermierii afectaţi de secetă.

„Planul de rezilienţă este planul pe care îl pregătim pentru a atrage fondurile europene negociate acum câteva săptămâni. Guvernul lucrează în prezent la identificarea proiectelor care vor fi incluse în acest program, iar în final sperăm ca toate proiectele să fie eligibile. Eforturile Guvernului în acest moment se concentrează pe infrastructură. România are foarte multă nevoie de infrastructură şi vorbesc în special despre autostrăzi şi căi ferate. În acest domeniu pot spune că suntem foarte avansaţi. Avem mai multe tronsoane de autostradă pregătite pentru a fi incluse în proiecte pentru care se solicită aceşti bani europeni”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă susţinută marţi la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a vorbit şi despre proiectele pregătite de Guvern pentru a sprijini fermierii şi agricultura.

„O altă parte importantă e cea de agricultură. Fermierii români au foarte mare nevoie să fie susţinuţi. Ştim foarte bine că pe lângă problemele cauzate de pandemie, fermierii noştri se confruntă cu probleme generate de seceta din primăvară. Guvernul a prevăzut la rectificarea bugetară fonduri substanţiale destinate fermierilor afectaţi de secetă. Ştiu că aici au circulat tot felul de fake news în spaţiul public. A doua linie, la fel de importantă, e pregătirea unor proiecte europene care vin să prevină astfel de situaţii. Lucrăm intens la elaborarea unor proiecte care vizează sistemele de irigaţii, combaterea secetei, în special un cadru care să înleasnească muncă fermierilor şi să aibă o componentă foarte importantă de protecţie a mediului”, a conchis Iohannis.

La ultima rectificare bugetară, Ministerul Agriculturii a primit un supliment de 3,4 miliarde lei. Ministrul Adrian Oros a afirmat recent că banii pentru despăgubiri vor intra în conturile fermierilor în câteva zile, fiind vorba de aproximativ 200 euro pe hectar. Plăţile le facem prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *