Skip to content
Politică

Klaus Iohannis fixează noi direcții după ședința CSAT

Secunda TV

Presedintele Klaus Iohannis a făcut primele declarații după finalizarea ședinței a  Consiliului de Aparare a Tarii (CSAT), în legătură cu principalele teme dezbătute. Președintela a declarat că s-au luat decizii importante care privesc securitatea națională,  „Vineri am aprobat dupa participarea Romaniei la grupul de lupta al NATO din Polonia. Incepand cu 2017, Romania va fi prezenta cu o subunitate la nivel de companie in Polonia. Am informat Parlamentul in aceasta chestiune.”

O altă chestiune esențială este că după vizualizarea stadiului îndeplinit  în 2016 a programului de inzestrare a Armatei, președintele a aprobat o formă actualizată a acestui program și a decis  alocarea a  2% din PIB pentru MApN, potrivit hotnews.ro

Șeful statului subliniază că : ” alocarea a 2% din PIB are un impact dublu asupra securitatii nationale: pe de o parte impune actualizarea masurilor pentru inzestrarea armatei, pe de alta parte va contribui la revitalizarea industriei nationale de aparare.”

Iohannis a precizat că se vor iniția programele esențiale de dotare și participare a companiilor naționale: transportoare blindate 8×8 si 4×4, avioane multiroll, sisteme de comanda si control si corvetele. Președintele a mărturisit că a  aprobat obiectivele României la summitul NATO de la Bruxelles, stabilit, probabil la finalul lunii mai. Reuniunea va fi cadrul prielnic  pentru prezentarea viziunii noii administratii SUA privind rolul NATO. Șeful statului se așteaptă ca  la Summitul NATO să fie evidentiate contribuțiile Romaniei la NATO și să fie  pastrată importanța strategică a Marii Negre.

La ședință au fost analizate și activitatea instituțiilor din sistemul de securitate( MApN, MAI , SIE, STS, SPP), fiind luate în calcul evenimentele interne si internationale,iar concluzia a fost că institutiile și-au îndeplinit cu succes misiunile incredintate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *