Skip to content
Politică

Klaus Iohannis, în Elveția: Este în continuare un obiectiv să facem parte din spațiul Schengen

Administrația Prezidențială

Președintele României, Klaus Iohannis, efectuează joi o vizită oficială în Elveția și a susținut o conferință de presă comună cu omologul său elvețian, Guy Parmelin, ocazie cu care a lăudat relația bilaterală și a explicat că sunt foarte multe domenii pe care doresc să colaboreze. În acest context, șeful statului a subliniat că pentru țara noastră rămâne în continuare un obiectiv de politică europeană să facem parte din spațiul Schengen.

„România merge înainte, avem o dezvoltare economică semnificativă, pozitivă”, a declarat Klaus Iohannis, în timpul vizitei în Elveția

„Este adevărat că noul acord între Uniunea Europeană și Elveția nu a fost deocamdată semnat și pus în funcțiune. Este evident că aici e nevoie de o reluare a unor aspecte, dar noi, în România, că acest acord trebuie încheiat cât mai repede și noi ne implicăm în sensul încurajării dialogului pe temele care au rămas încă neclare pentru a finaliza acest acord. Relațiile între Uniune și Elveția sunt atât de profunde încât este în interesul nostru ca aceste lucruri să fie rezolvate bine, într-un sens pozitiv și tratând problemele cu care ne confruntăm acum, însă relația noastră bilaterală funcționează foarte bine. Acordurile pe care le avem noi cu Elveția funcționează foarte bine. Este adevărat că a doua tranșă a contribuției elvețiene pentru coeziune este deocamdată în stand by (așteptare, n.r.) fiindcă mai sunt niște chestiuni de clarificat între Uniune și Elveția. Noi suntem de părere că aceste chestiuni pot clarificate destul de repede și astfel a doua tranșă poate să intre în funcțiune”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Președintele României a discutat aprofundat cu omologul său elvețian despre educație, cyber și cybersecurity, colaborare economică și cercetare-inovare, însă au fost abordate și alte subiecte.

„În ce privește domeniile, sunt foarte multe domenii pe care dorim să colaborăm. Noi am discutat mai aprofundat pe zonele de educație, zonele de cyber și cybersecurity, pe zone de colaborare economică, dar și cercetare-inovare, unde avem un potențial de colaborare foarte bun. Am avut un schimb de opinii legat de problemele generale ale societății, dar și migrația a fost un subiect pe care în mod natural l-am atins și dorim să colaborăm intens în toate aceste zone. Pentru libera circulație, evident că pentru România este în continuare un obiectiv de politică europeană să facem parte din spațiul Schengen, care evident și pentru circulația într-o direcție și în cealaltă ar reprezenta un pas înainte”, a adăugat șeful statului român.

El a avut un mesaj și pentru românii care trăiesc în Elveția.

„Marea majoritate dintre ei sunt foarte bine integrați aici, am numai cuvinte de încurajare. România merge înainte, avem o dezvoltare economică semnificativă, pozitivă și sunt convins că din ce în ce mai mulți și-ar găsi și în România un loc de muncă nu doar bine plătit, ci un loc de muncă foarte bun. Îi încurajez să exploreze aceste posibilități”, a spus Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *