Skip to content
Politică

Klaus Iohannis intervine în disputa privind bugetul pe 2021. Întâlnire de taină a coaliției de guvernare la Vila Lac 1

Inquam Photos / Octav Ganea

O nouă întâlnire a coaliției de guvernare va avea loc marți seară, la Vila Lac 1, după ce președintele le-a cerut liderilor celor 3 partide să finalizeze cât mai repede discuțiile pe tema bugetului. La ședința care va începe la ora 17:00, ar urma să fie prezenți președintele Klaus Iohannis, Ludovic Orban, Kelemen Hunor, Dacian Cioloș, Dan Barna, Florin Cîțu. Totodată, este posibil să fie prezenți și alți reprezentanți din Guvern.

Surse politice au dezvăluit pentru PS News că PNL și USR nu reușesc să ajungă la un consens privind modul în care vor fi împărțiți banii pe proiectele aflate în desfășurare. „Va fi o nouă ședință cu scântei, așa cum ne-au obișnuit până acum colegii din USR. Nu reușim să ajungem la un acord în privința fondurilor care trebuie direcționate prin ministerul Dezvoltării către administrațiile locale. USR vrea bani pentru proiecte, primarii PNL vor și ei bani. Va fi complicat să mulțumim pe toată lumea”, au declarat surse liberale pentru PS News.

Ludovic Orban a declarat marți  că nu vor fi creşteri de taxe şi impozite iar construirea bugetului pentru 2021 nu este în întârziere, însă într-un Guvern de coaliţie discuţiile sunt mai complexe. Preşedintele Camerei Deputaţilor a adăugat că are încredere că Executivul va trimite în cel mai scurt timp proiectul legii bugetului de stat şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale în Parlament.

Din ceea ce ştiu eu, nu există nicio creştere de taxe şi impozite. Construcţia bugetului se realizează. Nu e o întârziere. Guvernul a spus că va finaliza proiectul de buget până la începutul sesiunii parlamentare. SIgur că e un Guvern nou învestit, e un Guvern de coaliţie şi vă daţi seama că discuţiile sunt un pic mai complexe când e vorba de un Guvern de coaliţie, dar eu am încredere că Guvernul va finaliza în cel mai scurt timp proiectul legii bugetul de stat şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat şi că acestea vor fi trimise spre dezbatere şi aprobare Parlamentului”, a afirmat Ludovic Orban, întrebat marţi de ce durează aşa mult construirea bugetului pentru acest an şi dacă vor fi creşteri de taxe şi impozite.

Chestionat dacă nu sunt suficiente fonduri pentru a acoperi toate proiectele propuse în acest an, preşedintele PNL a răspuns: „Prefer să nu mă pronunţ până nu ajunge proiectul de buget pe masa Guvernului”.

Ne propunem îmbunătăţirea colectării. Printre obiectivele pe care le avem este şi digitalizarea ANAF, a Ministerului de Finanţe, digitalizarea facturilor care va duce la o încasare mai bună a TVA, o combatere a evaziunii fiscale. Un proiect de buget al unui Guvern de coaliţie e un proiect care necesită negocieri mult mai complexe. Evident construcţia bugetară este afectată de nişte obiective, de nişte ţinte pe care le avem privitor la deficitul bugetar, la necesitatea de a asigura resurse pentru cofinanţarea proiectelor finanţate din fonduri europene, de necesitatea de a asigura resursele financiare pentru toate celelalte categorii de programe, inclusiv cele de susţinere a mediului de afaceri”, a completat Orban.

1 comentariu la “Klaus Iohannis intervine în disputa privind bugetul pe 2021. Întâlnire de taină a coaliției de guvernare la Vila Lac 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *