Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că, în discuţiile cu omologul din Muntenegru Jakov Milatović, l-a asigurat pe acesta de sprijinul ferm pe care România îl acordă şi îl va acorda în continuare integrării europene a Muntenegrului. Şeful statului a mai spus că ţara noastră va sprijini „şi celelalte state din Balcanii de Vest în eforturile lor de contracarare a influenţelor destabilizatoare generate sau încurajate de Federaţia Rusă”.
„Mă bucur să îl primesc astăzi, la Palatul Cotroceni, pe Preşedintele Muntenegrului, domnul Jakov Milatović. Bine aţi venit în România! Mister President, welcome! Domnul preşedinte este un foarte bun prieten şi cunoscător al României. A activat câţiva ani profesional chiar în ţara noastră. Am discutat astăzi despre stadiul relaţiei noastre bilaterale şi perspectivele consolidării acesteia, precum şi despre parcursul european al Muntenegrului şi modul în care România poate şi doreşte să sprijine acest parcurs. Am abordat, totodată, şi situaţia de securitate din regiune, în contextul în care au trecut mai bine de doi ani de la declanşarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. În plan bilateral, am subliniat importanţa intensificării dialogului politic şi sectorial. Creşterea investiţiilor şi a schimburilor comerciale dintre ţările noastre este un deziderat comun, dar, la ora actuală, acestea sunt încă departe de potenţialul lor real. În acest sens, am subliniat interesul pentru dezvoltarea cooperării în domenii sectoriale de interes comun, care, sigur, să aducă beneficii tangibile pentru cetăţeni, sectoare cum ar fi agricultura, afaceri interne, turism, energie, cultură, dar şi multe altele”, a explicat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută, marţi la Cotroceni, împreună cu preşedintele Muntenegrului, Jakov Milatović.
„L-am felicitat pe preşedintele Milatović pentru progresele făcute de ţara sa, de la preluarea mandatului de preşedinte, pe calea reformelor necesare în procesul de aderare la Uniunea Europeană şi am încurajat continuarea în ritm susţinut a implementării reformelor, în vederea finalizării cât mai rapide a procesului de negociere”, a continuat Iohannis.
„L-am asigurat pe domnul preşedinte ferm de sprijinul pe care România îl acordă şi pe care îl va acorda în continuare integrării europene a Muntenegrului şi de disponibilitatea de a oferi experienţa noastră în domeniile de negociere. Credem că, în acest fel, putem să contribuim la creşterea ritmului acestor discuţii. În ceea ce priveşte agenda de securitate, am salutat măsurile ferme luate de Muntenegru, de la începutul războiului din Ucraina, ca răspuns la agresiunea militară a Rusiei, în special în ceea ce priveşte alinierea la deciziile Uniunii Europene în domeniul politicii externe şi de securitate, inclusiv cu privire la sancţiuni. Am avut şi un schimb de opinii cu privire la reconstrucţia Ucrainei, reconfirmând intenţia României de a participa la acest proces. Am abordat, totodată, consecinţele şi impactul războiului asupra păcii şi stabilităţii în regiunea noastră”, a completat preşedintele Iohannis.
Referitor la Republica Moldova, şeful statului a precizat că a evidenţiat, împreună cu preşedintele Muntenegrului „eforturile autorităţilor de la Chişinău în combaterea efectelor războiului hibrid şi am prezentat sprijinul consistent al României în domenii precum avansarea reformelor, întărirea rezilienţei şi procesul de integrare europeană”.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News