Skip to content
Europa

Klaus Iohannis, la Consiliul European de la Versailles: Vom discuta despre energie fiindcă preţurile au crescut în special ca urmare acestui război

Facebook

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Versailles, inaintea participării la Consiliul European că tema centrală a acestor discuţii va fi războiul din Ucraina, precizând că acest război deja se vede că are urmări în zona noastră şi ne afectează.

Şeful statului a mai afirmat că se va discuta despre energie fiindcă preţurile au crescut în special ca urmare acestui război, dar şiu despre apărare şi despre ce investiţi trebuie făcute în Europa pentru a permite să ne decuplăm cât de mult se poate e gazele ruseşti.

 

”Este o perioadă foarte complicată în care ne întâlnim aici, tema centrală a acestor discuţii va fi războiul din Ucraina, pe care Rusia l-a pornit împotriva Ucrainei, şi acest război deja se vede că are urmări în zona noastră şi ne afectează, evident, şi economic”, a spus preşedintele.

”Vom discuta Ucraina, vom discuta despre energie, fiindcă ştim cu toţii, preţurile la energie au crescut în special ca urmare acestui război. Vom discuta apărare, dar vom discuta şi despre ce investiţi trebuie făcute cu prioritate în Europa pentru a permite să ne decuplăm cât de mult se poate de gazele ruseşti, pentru a asigura o independenţă strategică a economiei Europene”, a mai spus Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai spus că este o agendă foarte încărcată. ”În chestiunea Ucrainei, evident, voi explica cum primim noi pe refugiaţii ucraineni, cum construim şi deja funcţionează centrul logistic de la Suceava, care va colecta ajutoare umanitare din întreaga Europă, pentru Ucraina”, a mai spus preşedintele, potrivit News.ro.

Despre creşterile de preţuri la energie, Iohannis a spus că acestea au crescut în urma pregătirilor pentru război şi a războiului din Ucraina. ”Atâta timp cât războiul continuă, efectele economice vor exista şi vor apărarea. Însă noi discutăm, în paralel, măsuri prin care vom ţine preţurile în aşa fel încât să fie energia în continuare plătibilă pentru consumatorul vulnerabil”, a mai declarat preşedintele, arătând că sunt atât măsuri în plan naţional, şi la noi s-au luat aceste măsuri şi sunt pregătite măsuri pentru perioada şi după 1 aprilie, dar se vor discuta şi măsuri la nivel european, pentru a ţine preţurile din energie la un nivel cât de cât acceptabil”.

”Trebuie să fim conştienţi de faptul că aceste război are influenţe şi asupra preţurilor şi a economiilor noastre. Ceea ce vrem să facem este să păstrăm aceste influenţe la un nivel rezonabil, şi, în paralel, să dezvoltăm o independenţă mai pronunţată a economiei europene”, a spus şeful statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *