Skip to content
Politică

Klaus Iohannis: Pe unii politicieni îi deranjează libertatea de exprimare şi adevărul spus oamenilor

puterea.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj cu prilejul redeschiderii redacţiei Radio Europa Liberă în România. ”Salut cu bucurie această relansare cu atât mai mult cu cât Radio Europa Liberă a reprezentat oxigenul nostru mediatic atât de necesar supravieţuirii în perioada comunistă”, a transmis şeful statului, citat de News.ro

„Aici e Radio Europa Liberă! Se va auzi, începând de astăzi, din nou în România, chiar dacă într-o formulă nouă, adaptată tehnologic lumii în care trăim. Salut cu bucurie această relansare cu atât mai mult cu cât Radio Europa Liberă a reprezentat oxigenul nostru mediatic atât de necesar supravieţuirii în perioada comunistă. Aţi fost, înainte de 1989, pentru mulţi ani de zile, printre puţinele surse preţioase de informaţii pe care puterea comunistă dorea, în mod abuziv şi prin cenzură, să le ascundă românilor. Prin opiniile şi analizele colaboratorilor dumneavoastră, aţi contribuit la răspândirea adevărului despre acel regim odios care acţiona împotriva oamenilor”, a transmis, luni, preşedntele Klaus Iohannis, cu prilejul redeschiderii redacţiei Radio Europa Liberă în România.

Preşedintele spune că, în acele vremuri, posturi precum Radio Europa Liberă reprezentau ”adevărate bastioane ale libertăţii, care au întreţinut aspiraţiile occidentale ale românilor şi speranţa că eliberarea de comunism este posibilă”.

”Redeschiderea redacţiei în limba română este o veste bună, pentru că o societate sănătoasă se bazează pe o presă liberă, iar dumneavoastră aţi demonstrat că sunteţi profesionişti în acest domeniu. Într-o Europă divizată, care se confruntă cu multiple ameninţări, unele dintre ele de natură internă, avem nevoie de presă independentă care să ajute cetăţenii să discearnă adevărul într-un ocean mediatic de minciună, ştiri false şi manipulare. Tendinţe extrem de periculoase pe care le credeam îngropate într-un trecut sumbru au reapărut astăzi, ascunse sub forme subversive, în discursurile populiste şi pline de demagogie ale unor politicieni dispuşi să sacrifice chiar viitorul unei naţiuni în numele unor interese meschine şi personale. Umbra întunecată a intoleranţei, autocraţiei şi a discursului urii se abate iar asupra continentului nostru”, a mai spus Iohannis.

Potrivit acestuia, demersul Radio România Liberă este extrem de important.

”Aveţi o dublă responsabilitate, de a vă ridica la înălţimea renumelui istoric al postului dumneavoastră şi de a deveni un avanpost respectat în misiunea nobilă a corectei informări. Gradul de democraţie al unei naţiuni este indisolubil legat de capacitatea de a proteja independenţa jurnaliştilor şi de a încuraja corectitudinea şi echilibrul editorial. Răspândirea de articole eronate, lansarea de campanii mediatice care vizează atingerea unor ţinte politice şi care dăunează grav interesului public şi stabilităţii statului pot fi stopate prin efortul jurnaliştilor oneşti, care urmăresc mereu aflarea adevărului şi îşi respectă integritatea profesională. Existenţa presei independente este vitală pentru sănătatea societăţii noastre. Nu poate fi imaginată o Românie liberă într-o Europă liberă fără cel mai de preţ apărător al democraţiei – presa liberă. Există jurnalişti care merită să fie susţinuţi şi al căror efort de a-şi păstra verticalitatea avem datoria de a-l recunoaşte. Îi încurajez pe toţi să continue şi să nu renunţe la standardele lor etice. Campaniile de denigrare şi atacurile personale la adresa unor jurnalişti confirmă că pe unii politicieni îi deranjează libertatea de exprimare şi adevărul spus oamenilor. Sper ca relansarea Radio Europa Liberă, în primul an al noului secol de existenţă a României şi la 30 de ani de la înlăturarea dictaturii în 1989, să marcheze reafirmarea valorilor care fac profesia de jurnalist una esenţială într-o democraţie”, a mai spus Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *