Skip to content
Politică

Klaus Iohannis, la Siret: Acest război neprovocat, pornit de Rusia împotriva Ucrainei, a generat o catastrofă umanitară

presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, după ce a vizitat tabăra de refugiaţi din vama Siret, că ceea ce se întâmplă în Ucraina este o catastrofă umanitară şi a mulţumit românilor şi organizaţiilor care au venit din primele zile să îi ajute pe refugiaţi, precizând că şi autoriţile şi-au făcut treaba.

Această situaţie, acest război neprovocat, pornit de Rusia împotriva Ucrainei, a generat o catastrofă umanitară care a făcut sute de mii de ucraineni să îşi abandoneze casele, şi mulţi dintre ei ajung şi la noi în România, unde sunt bine primiţi”, a spus preşedintele, la Vama Siret, potrivit news.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis a mulţumit tuturor românilor şi organizaţiilor care din prima oră au fost prezente în vămi şi i-au primi aşa cum se cuvine pe refugiaţi.

Ea a precizat că şi autorizăţile şi-au făcut treaba şi ”într-un timp record au organizat taberele şi fluxurile din vămi”. ”Merită toată aprecierea”, a mai spus şeful statului.

Klaus Iohannis a spus despre refugiaţi că sunt într-o situaţie disperată, sunt ajutaţi cu transport, hrană, îmbrăcăminte, li se întocmesc actele.

Este o situaţie pe care nu şi-a dorit-o niciun ucrainean şi niciun român dar noi suntem hotărâţi să facem faţă situaţiei”, a spus Klaus Iohannis, precizând că niciun ucrainean şi nicio ucraineancă nu vor fi refuzaţi la vămile din România.

Noi credem că această catastrofă umanitară se va extinde, va fi nevoie de foarte multe ajutoare atât aici cât şi în Ucraina”, a spus şeful statului, arătând că la Suceava se înfiinţează un centru logistic, un hub, care va colecta ajutoare umanitare din toată Europa, toate organizaţiile şi va duce aceste ajutoare în Ucraina şi în Republica Moldova dacă va fi nevoie.

Preşedintele a spus că acest centru va fi pormit cât de curând. ”Atât cât va fi nevoie, atât vom face pentru a ameliora din suferinţa refugiaţilor şi a celor care rămân în Ucraina, în situaţii complicate”, a mai spus el.

Preşedintele Klaus Iohannis a mers, sâmbătă, în tabăra de refugiaţi ucraineni de la Siret, din judeţul Suceava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *