Skip to content
" "
Politică

Klaus Iohannis, lovitură dură pentru Viorica Dăncilă: respinge în bloc propunerile de miniștri și trimite Guvernul în Parlament

Inquam / Octav Ganea

Președintele României, Klaus Iohannis, joi, într-o conferință de presă a anunțat că respinge în bloc propunerile timise de premierul Viorica Dăncilă. Şeful statului va trimite din nou Guvernul în Parlament pentru a primi un nou vot de încredere.

„Am primit o corespondență de la doamna Prim-ministru ieri după-amiază. Doamna Prim-ministru îmi cere o remaniere guvernamentală. Îmi solicită acolo doamna Prim-ministru eliberarea din funcție a unor miniștri, a unor interimari, și numirea a șase miniștri.

" "

Această remaniere este una neavenită, nepotrivită și o refuz clar!

Dar, în acest context, dați-mi voie să explic un pic cum am ajuns aici. Am primit o astfel de solicitare de remaniere la sfârșitul lui august, iar la câteva ore după ce primisem solicitarea de remaniere, partidul ALDE a anunțat public că părăsește coaliția de guvernare. În aceste condiții, Constituția solicită explicit un vot din partea Parlamentului în situația în care se înlocuiesc miniștrii. Această chestiune este foarte clară, drept pentru care, la momentul respectiv, am refuzat remanierea solicitată.

După câtva timp, doamna Prim-ministru a venit cu o solicitare de numire a unor miniștri interimari. Din același motiv, fiindcă Guvernul acum, în noua configurație politică, în conformitate cu Articolul 85 din Constituție, trebuie să se prezinte în fața Parlamentului, am refuzat și acea solicitare.

Acum, doamna Prim-ministru vine a treia oară cu o astfel de solicitare.

Doamnă Prim-ministru, vă spun acum direct și public: trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului României cu o solicitare de validare a guvernului dumneavoastră! Altfel, lucrurile nu se pot rezolva.

Această nouă solicitare, pe care o refuz, vine cu o noutate. Este cras neconstituțională, fiindcă, între timp, este foarte clar și s-a anunțat și public, și în scris, că ALDE a părăsit coaliția de guvernare. Deci, nu încape nicio îndoială: Guvernul trebuie să meargă în fața Parlamentului!

Se vede că doamna Prim-ministru se teme de un vot în Parlament și încearcă să tragă de timp. În același fel, se vede că, de fapt, PSD, într-un mod jalnic, se agață de putere, tergiversează o procedură care este explicit și clar solicitată în Constituție.

Repet: nici un ministru nu va fi numit nou în Guvern, decât după validarea din Parlamentul României!”, a declarat Klaus Iohannis.

Premierul Viorica Dăncilă a propus trei parlamentari ALDE pentru portofoliile rămase vacante, în ciuda faptului că formaţiunea condusă de Tăriceanu a ieşit de la guvernare. Graţiela Gavrilescu se întoarce la Ministerul Mediului după doar două săptămâni de Opoziţie. Ioan Cupă a fost propus pentru Energie, în timp ce Ştefan Băişanu pentru Relaţia cu Parlamentul.

Premierul i-a cerut din nou preşedintelui Klaus Iohannis să numească miniştrii propuşi de Guvern. „Fac apel către preşedintele Iohannis să lase deoparte jocurile politice şi să renunţe la blocarea Guverului pentru a nu afecta funcţionarea instituţiilor statului“, a spus Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.

Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a scris, joi, pe Facebook, că este ultima zi în care conduce interimar Ministerul Afacerilor Interne. MAI va rămâne fără conducere, în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis refuză să numească noi miniştri, iar premierul Dăncilă nu merge în Parlament pentru un nou vot de încredere. În cazul în care Guvernul ar trece de votul Parlamentului, preşedintele Iohannis ar fi obligat să accepte remanierea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *