Skip to content
Alegeri Politică

Klaus Iohannis, marele favorit în diaspora anti-PSD. Viorica Dăncilă începe în dezavantaj

Inquam Photos / Octav Ganea

Turul doi al alegerilor prezidențiale a început de două zile în diaspora, însă românii aflați în România au o singură zi la dispoziție pentru a-și exprima intenția de vot. PSD începe ziua de duminică deja cu un mare dezavantaj deoarece voturile din diaspora merg într-o foarte mare parte către Klaus Iohannis.

În primul tur, Viorica Dăncilă a obținut un rezultat mai slab în diaspora decât Victor Ponta în 2014, în primul tur, când a strâns 15,90% (25.466 de voturi). Viorica Dăncilă nu a depășit nici măcar pragul de 5%, deși prezența la vot a fost mai mare decât în 2014, dar scăderea n-a fost una foarte mare. Viorica Dăncilă a avut 2,75%, ceea ce înseamnă 17.430 de voturi. Klaus Iohannis a strâns, în 2019, 52,94% din voturi ( fiind votat de 335.712 de români din străinătate). Klaus Iohannis a luat în 2019 de 5 ori mai multe voturi decât în 2014. 

Dar pentru turul doi, bătălia se dă doar între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă. În turul doi din 2014, Klaus Iohannis l-a spulberat pe Victor Ponta și a luat 90% din voturi, iar fostul lider PSD a strâns doar 10%. Chiar și cu acel 10%, Victor Ponta reușise să câștige în Palestina. 

Există șanse ca la finalul votului din diaspora să avem peste 700.000 de voturi, care devin importante doar în funcție de rezultatul din România. Ținând cont de rezultatul din primul tur, pentru Viorica Dăncilă va fi o performanță în diaspora dacă va reuși să strângă 10% din aceste voturi, adică undeva la 70.000 de voturi. Altfel, va fi un rezultat rușinos să câștige Iohannis cu 95%. 

Diferența de 600.000 de voturi care ar putea exista între cei doi candidați ar fi una foarte greu de recuperat pentru Viorica Dăncilă în România, deoarece s-a văzut după primul tur că PSD se mai poate impune doar în 10 județe ale țării. Scăderea PSD este vizibilă, iar minunile nu pot apărea în două săptămâni, în condițiile în care campania electorală a fost inexistentă. 

La această mobilizare a românilor din diaspora vedem peste tot folosit cuvântul „ăștia”. Viorica Dăncilă a vorbit despre diaspora într-o conferință și a folosit apelativul „ăștia”. Se pare că românii din străinătate s-au supărat, deși „ăștia” nu reprezintă vreo insultă pentru ca cineva să fie revoltat. Dar o mulțime de mesaje conținând cuvântul „ăștia” circulă în aceste zile pe rețelele de socializare și este clar că în diaspora are loc un vot anti-PSD și implicit anti-Dăncilă. 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *