Skip to content
Politică

Klaus Iohannis: Măsurile luate împotriva epidemiei deja dau primele rezultate. Știm cu toții că evoluția pandemiei e diferită

captura

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la videoconferința pe care a avut-o cu prefecții pe tema gestionării pandemiei, că măsurile luate împotriva epidemiei deja dau primele rezultate. „De trei săptămâni avem maximum 10.000 de cazuri”, spune șeful statului.

Redăm mai jos principalele declarații ale președintelui: 

„Încep prin a vă mulțumi pentru că de luni de zile sunteți implicați. E o perioadă extrem de complicată și zilnic apar noi provocări. Până acum am făcut față acestor provocări și intenționez să facem față și în continuare. Este evident cel mai important lucru să luăm măsurile care se impun pentru a îngrădi răspândirea pandemiei, Pe primul loc pentru noi toți e sănătate românilor. Însă pentru asta e nevoie de măsuri care vin din două zone: prima zonă e zona de protecție. Sunt măsuri care au fost luate din fericire de câtva timp de Guvernul Orban.

Al doilea pachet mare de măsuri se referă la mobilitate. Trebuie să luăm măsurile adecvate, care se impun la momentul respectiv pentru a reduce mobilitatea.

Deja măsurile luate de Guvern acum câteva săptămâni, care au dus la dezbateri de tot felul, deja dau primele rezultate. Cu siguranță ați observat că acum 3-4 săptămâni numărul de cazuri creștea foarte mult. Acum deja suntem deja în a treia săptămână când numărul maxim e de 10.000 și multe zile când numărul e sensibil sub 10.000. Avem primele confirmări că măsurile care s-au luat au dat rezultate.

Știm cu toții că evoluția pandemiei e diferită. Acolo unde au fost multe cazuri noi s-au luat măsuri mai bune. Avem localități care au fost trecute în regim de carantină, altă măsură n-a mai dat rezultate. Noul set de măsuri luate în plan național sunt bine gândite, sunt măsurile corecte și sunt măsuri de la care așteptăm rezultate în maxim două-trei săptămâni. Avem primele rezultate încurajatoare de limitare a extinderii, după primul set s-a luat al doilea set pentru că numărul de bolnavi cu cazuri grele a crescut prea mult.

Aceste măsuri trebuie implementate ferm, corect, clar și explicate. Mă aștept de la dvs. cei din prefectură, poliție, jandarmerie, să fiți foarte fermi. Aici nu este vorba de măsuri politice ca să arătăm că știm ce vrem să facem, sunt măsuri absolut necesare de sănătate publică. În joc este viața multor români”.

Amintim că la videoconferinţă vor participa şi premierul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela, ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat.

Miercuri, bilanţul total al persoanelor confirmate în România cu noul coronavirus a ajuns la 324.094 cazuri, după ce au fost confirmate alte 9.799 de noi îmbolnăviri din 38.863 de teste efectuate. Numărul pacienţilor internaţi la Terapie intensivă a ajuns la 1.092.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *