Skip to content
Politică

Klaus Iohannis, mesaj de 1 Mai: Suntem o națiune de oameni hotărâți să reușească. Acesta este spiritul în care vom relansa economia

Facebook

Klaus Iohannis transmite un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii. Preşedintele apeciază semnificaţia din spatele sărbătorii şi afirmă că românii sunt o naţiune de oameni harnici.

Munca și sacrificiile femeilor și bărbaților din întreaga lume sunt celebrate astăzi, de 1 Mai. Este important să nu uităm cât de dificilă a fost, de-a lungul istoriei, obținerea unor drepturi care ni se par acum absolut firești: condiții de lucru decente, răsplată corectă pentru efortul depus și egalitate de gen.

Astăzi avem o șansă uriașă de a construi împreună, în perioada post COVID-19, România pe care ne-o dorim. Suntem o națiune de oameni harnici, ambițioși și hotărâți să reușească – acesta este spiritul în care vom relansa economia în beneficiul nostru, al tuturor! #ZiuaInternaționalăaMuncii„, scrie Klaus Iohannis pe Facebook

Data de 1 Mai a devenit cunoscută ca Ziua Internaţională a Muncii și în prezent este sărbătorită în numeroase ţări, inclusiv în România. Totul a început în SUA, în 1886, după mai multe incidente violente, când muncitorii au cerut reducerea timpului de lucru.

Ziua muncii a fost recunoscută oficial în 1889 de Primul Congres Socialist Internaţional de la Paris pentru a comemora lupta dintre uniune şi forţele din statul Illinois.

Federaţia Sindicală şi SUA se vor dezice de data de 1 mai din mai multe motive: făcea trimitere la evenimentele violente dintre sindicate şi autorităţi, dar motivul principal a fost creşterea curentului comunist din lume care a îmbrăţişat cu drag acestă sărbătoare ce se potrivea discursului promovat.

În SUA sărbătoarea dedicată muncitorilor este la începutul lunii septembrie.

În restul lumii sărbătoarea a fost instituită în multe state fiind sărbătorită cu precădere pe data de 1 mai sau în prima zi de luni din Mai. Există şi state unde sărbătoarea muncii s-a transformat în săptămâna muncii precum Africa de Sud. În China se întinde pe trei zile.

În România sărbătoarea a fost marcată trecător încă din timpul lui Carol I, dar evenimentul a fost asimilat de cultura românească în perioada comunistă. Sovieticii au îmbrăţişat cu drag sărbătoarea considerând că „se opune filozofiei capitaliste americane” şi au impus-o în URSS şi în blocul comunist din Est.

În România în perioada comunistă aveau loc evenimnete propagandistice ale regimului cu manifestaţii de amploare pe străzi şi stadioane. După decembrie 1989 sărbătoarea a rămas în mentalul colectiv, dar s-a renunţat la manifestaţii şi s-a preferat mersul la iarbă verde.

Printre ţările care sărbătoresc Ziua Muncii pe 1 mai se numără şi Germania, Belgia, Croaţia, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Filipine, Mexic, Peru și Hong Kong.

1 comentariu la “Klaus Iohannis, mesaj de 1 Mai: Suntem o națiune de oameni hotărâți să reușească. Acesta este spiritul în care vom relansa economia

  1. Ce sa reușiți dle iohannis nule mai țineți palma degeaba nu ca sunt Hoții dar sunt si prosti rău mai ales usristi daca erați un președinte deștept si vroiai ceva pt tara refaceati sulul cel care v-a lasat in politica de sus si atunci mergea bine tara asa cu tasvasti astia o sa aveti numai scandaluri si treaba ioc uitați- va in toata Europa partidele vechi si mari sunt împreuna la putere iar astea nocivi gen usr aur dispar imediat ca nu stiu sa facă decât opoziție cand ajung sus bagă oistea in gard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *