Skip to content
Politică

Klaus Iohannis, mesaj de ULTIM MOMENT pentru românii din diaspora

Inquam Photos / George Calin

Președintele Klaus Iohannis, prezidențiabilul PNL, are un mesaj pentru românii din diaspora, în ultima zi a campaniei electorale în România și prima zi de vot în diaspora.

Într-o postare pe pagina sa de socializare, prezidențiabilul le cere românilor de peste hotare să vină la vot ”pentru o Românie normală”.

”Începând de astăzi, timp de trei zile, românii din străinătate votează la alegerile prezidențiale! Dragi români, veniți la vot pentru că țara noastră are mare nevoie de fiecare dintre voi, oriunde v-ați afla. În 2016, absenteismul a adus la putere PSD, cea mai nocivă guvernare din istoria post decembristă, o guvernare împotriva românilor.

Alegeți, așadar, cu înțelepciune, cu gândul la viitorul vostru și al României! Împreună vom construi România normală, pe care ne-o dorim cu toții! Vă aștept la vot! #PentruRomâniaNormală”, scrie Klaus Iohannis.

Românii, chemați la vot duminică

Alegerile prezidențiale 2019 vor avea loc duminică, 10 noiembrie, la nivel național. Al doilea tur de scrutin este programat pentru 24 noiembrie. Alegătorii nu au voie să facă în secție de votare campanie sau să împiedice alți alegători să voteze, acestea fiind fapte penale. Totodată, alegătorii nu au voie încerce prin diferite metode să convingă alți alegători să voteze un anumit candidat. Votul va începe la ora 7 și va dura până la ora 21. Articolele 385-393 din Codul penal cuprind faptele pe care votanții nu au voie să le facă secțiile de votare.

În timpul alegerilor prezidențiale 2019, există o serie de fapte care, desfășurate în secția de votare, sunt considerate contravenții sau infracțiuni, potrivit Codului penal. Campania în ziua alegerilor prezidențiale 2019 este interzisă sub orice formă, în special în secția de votare. Alegătorii nu au voie să facă fotografii sau clipuri video în interiorul secției de votare.

Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales în timpul alegerilor prezidențiale se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, conform articolului 385 din Codul penal. O altă formă asimilată de lege cu împiedicarea exercitării drepturilor electorale este: atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare, care se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Totodată, alegătorii trebuie să știe că tentativa împiedicării exercitării drepturilor electorale se pedepsește, fiind prevazuta expres in articolul 393 din Codul penal.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, potrivit legii.

O serie de fapte pe care alegătorii nu au voie să le facă în secția de votare sunt considerate infracțiuni electorale, fiind prevăzute în art. 385-393 din Codul penal. Acestea se referă la toate categoriile de alegeri (prezidențiale, parlamentare, locale, referendum sau europarlamentare).

La ultimele alegeri prezidenţiale, în 2014, la primul tur au fost prezenţi la urne 9.723.232 de cetăţeni cu drept de vot, ceea ce a însemnat o prezenţă de 53,18 %. În turul doi, au venit să voteze 11.719.344 de cetăţeni români, adică 64,11 % din totalul alegătorilor înscrişi în liste.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *