Skip to content
Societate

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi: Fac apel la unitate şi solidaritate pentru construirea unei societăţi incluzive

Facebook

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut un apel cu prilejul Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi la unitate, solidaritate pentru a construi o societate incluzivă „în care toţi participanţii la viaţa comunităţii se bucură de şanse egale în dorinţa lor de a-şi valorifica pe deplin potenţialul”, potrivit News.ro.

Astăzi, în România, trăiesc peste 853.000 de persoane cu dizabilităţi, dintre care 75.300 sunt copii. Soarta lor ar trebui să preocupe societatea românească, mai ales în aceste vremuri extrem de dificile, în care pandemia de COVID-19 a accentuat dificultăţile cu care semenii noştri se confruntă zi de zi. Lucrurile nu se pot schimba peste noapte, dar putem milita cu toţii ca drepturile persoanelor cu dizabilităţi să fie apărate şi promovate mai bine, iar autorităţile au responsabilitatea să le asigure acestora accesul nemijlocit la sistemul social, la cel sanitar şi educaţional. Eforturile pentru a limita fenomenul de segregare şcolară trebuie intensificate, pentru că reprezintă o formă gravă de discriminare. De aceea, salut şi susţin iniţiativele care urmăresc crearea cadrului legal şi a instrumentelor care sprijină şcolile în eforturile integrării copiilor cu dizabilităţi în sistemul de învăţământ de masă”, a declarat Klaus Iohannis,  printr-un mesaj transmis de Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului a adăugat că trebuie să ne asigurăm că persoanele cu dizabilităţi primesc îngrijirile medicale de care au nevoie, iar accesul la viaţa comunităţii al acestora nu întâmpină nicio barieră.

În paralel cu lupta noastră împotriva virusului, este important să ne asigurăm că persoanele cu dizabilităţi primesc îngrijirile medicale de care au nevoie şi că accesul lor la viaţa comunităţii nu întâmpină nicio barieră. O societate devine mai puternică atunci când fiecărui membru al său îi este protejată libertatea şi îi sunt apărate drepturile. Egalitatea, incluziunea, toleranţa, solidaritatea, respectul faţă de drepturile şi libertăţile fundamentale sunt pilonii oricărei societăţi democratice, iar persoanele cu dizabilităţi trebuie să beneficieze de şanse egale, de programe specifice de inserţie socială, să fie sprijinite şi să se bucure de servicii adaptate nevoilor lor. Segregarea şi discriminarea sunt incompatibile cu valorile democratice”, a completat Iohannis.

Preşedintele României a mai spus că sprijină iniţiativele Guvernului privind creşterea şi diversificarea oportunităţilor pentru persoanele cu dizabilităţi.

O Românie în care politicile adresate persoanelor cu dizabilităţi reprezintă o prioritate este o ţară care apreciază şi respectă potenţialul extraordinar şi contribuţia fiecărei persoane în parte. De aceea, sprijin iniţiativele Guvernului privind creşterea şi diversificarea oportunităţilor, precum şi măsurile pentru siguranţa, protecţia şi sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi. Cu un deceniu în urmă, România a ratificat Convenţia Naţiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi. Deşi au fost făcute multe progrese, este în continuare nevoie de îmbunătăţiri legislative şi de o mai bună înţelegere a acestor probleme la nivelul societăţii. Flagelul discriminării şi al excluziunii sociale este profund nociv, pentru că o societate nu poate progresa în absenţa toleranţei şi a bunei convieţuiri”, a mai precizat şeful statului.

Acesta a adăugat că „un stat puternic este un stat care îşi protejează cetăţenii”.

Prin adoptarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă şi transpunerea principiilor acesteia în Strategia naţională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, ţara noastră a făcut paşi concreţi în direcţia asigurării bunăstării populaţiei şi susţinerii incluziunii persoanelor cu dizabilităţi. Cu prilejul Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi, fac apel la unitate şi solidaritate pentru construirea unei societăţi incluzive, în care toţi participanţii la viaţa comunităţii se bucură de şanse egale în dorinţa lor de a-şi valorifica pe deplin potenţialul. Rămân un partener de încredere pentru cei care cred, ca şi mine, în drepturile şi demnitatea umană”, a conchis preşedintele Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *