Skip to content
Politică

Klaus Iohannis, mesaj pentru suceveni și medici: Nu sunteți singuri. Vreau să vă asigur că noi ne facem treaba

Inquam / Octav Ganea

Președintele României, Klaus Iohannis, marți, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni, le-a transmis un mesaj locuitorilor din Suceava și personalului medical aflat în prima linie de luptă cu epidemia de coronavirus.

Șeful statului a transmis că autoritățile fac tot ce este posibil pentru a asigura medicilor și asistentelor materialele de protecție necesare pentru a face față situației.

„Încep cu un gând bun și o încurajare pentru suceveni. Măsura a fost luată la timp, necesară. Decizia autorităților este cea corectă. Dragi suceveni, nu sunteți singuri. Suntem cu toții alături de voi. Vă rog din suflet respectați ceea ce autoritățile vă impun. Nu ieșiți din casă decât atunci când e absolut necesar.

Aceste măsuri sunt necesare pentru a vă proteja și a îngrădi răspândirea virusului. Nu uitați, suntem alături de voi. Un gând bun și o încurajare pentru întreg personalul medical. Știm că vă este greu, dar voi sunteți în prima linie, linia de apărare a populației împotriva acestei epidemii. Știu că vor veni zile și mai grele, dar avem încredere în voi și vom face tot ce e necesar pentru a vă asigura materialele de protecție. Am discutat situația din spitale și vă asigur pe voi, medicii, că noi ne facem treaba”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Redăm integral mesajul președintelui:

Încep cu un gând bun și o încurajare pentru suceveni. A fost nevoie de o măsură de carantinare pentru municipiul Suceava și comunele care înconjoară municipiul Suceava. Această măsură a fost luată la timp, a fost necesară, decizia autorităților este cea corectă. Dar, dragi suceveni, nu sunteți singuri! Suntem cu toții, în gând, alături de voi. Vom avea grijă ca tot ce este necesar pentru municipiul Suceava și comunele din jur să și ajungă acolo.

Însă, vă rog din suflet, respectați ceea ce autoritățile impun. Respectați normele de deplasare, respectați normele de igienă, respectați normele de distanțare socială. Nu ieșiți din casă decât atunci când este absolut necesar. Când vă întâlniți cu alte persoane, evitați orice contact fizic, nu vă dați mâna, nu vă îmbrățișați! Aceste măsuri sunt necesare pentru a vă proteja și pentru a îngrădi răspândirea virusului. Nu uitați, suntem alături de voi!

Un gând bun și o încurajare vreau să exprim acum pentru medicii și întregul personal medical. Știu, știm că vă este greu, dar voi sunteți în prima linie! Noi toți, românii, ne uităm la voi cu speranță, cu încredere, sunteți linia de apărare a populației împotriva acestei epidemii. Știu că nu este simplu și știm cu toții că, din păcate, vor veni zile și mai grele, dar avem încredere în voi! Iar noi, autoritățile, politicienii, vom face tot ce este necesar, vom face tot ce putem, pentru a vă asigura materialele de care aveți nevoie, pentru a asigura materialele de protecție de care aveți nevoie. Chiar adineauri am încheiat o întâlnire de lucru cu premierul Orban, ministrul Vela și secretarul de stat Arafat de la Interne, domnul ministru Tătaru, ministrul Sănătății, și a participat doamna ministru Alexandru de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Am discutat, evident, situația din Suceava și toți suntem conștienți de seriozitatea pasului care s-a făcut, dar suntem conștienți și de răspunderea noastră. Am discutat pe urmă situația din spitale și vreau să vă asigur pe voi medici, personal medical, că noi ne facem treaba.

Au început, vedeți, să sosească de peste tot de unde s-au făcut comenzi materiale de protecție – măști, halate de protecție, alte materiale. Lucrurile se mișcă, autoritățile s-au mișcat și acestea vor ajunge în cel mai scurt timp în spitale.

De asemenea, am solicitat astăzi să se facă peste tot în spitale instructajul personalului și aceste lucruri se vor întâmpla. Am solicitat celor responsabili ca cu maximă celeritate să lămurească alocările bugetare pentru spitale în așa fel încât să puteți continua achizițiile care sunt absolut necesare în această perioadă.

Iată, deci, autoritățile își fac treaba și vă rog pe toți să ne facem treaba fiecare așa cum se cuvine și fiecare român să respecte regulile de igienă, regulile de distanțare socială, așa cum au fost solicitate de autorități.

În finalul ședinței, și asta vreau să subliniez, am discutat pe larg măsurile de protecție socială care se impun în aceasta perioadă, plățile pentru șomaj tehnic care trebuie să vina la timp, plățile pentru șomaj care trebuie efectuate la timp, alte măsuri care se impun în cămine pentru bătrâni în diferitele situații, și, evident, am solicitat să ne ocupăm cu precădere de categoriile mai vulnerabile, unde vom aprofunda măsurile în zilele următoare.

Dragi români, repet, respectați măsurile impuse de autorități. Vă asigur, împreună vom trece peste această perioadă grea. Vă mulțumesc!”.

Precizările șefului statului vin după o nouă ședință privind criza coronavirus la care au participat premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri, precum și secretarul de stat Raed Arafat.

La întâlnirea de la Cotroceni au participat ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, și şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

69 de decese în România

Bilanțul îmbolnăvirilor cu coronavirus a ajuns la 2.245, potrivit datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategică, marți la ora 13.00. Față de raportarea de luni de la ora 13.00 sunt 293 de cazuri noi. De la apariția COVID-19 în România, 220 de pacienți s-au vindecat.

Bilanțul deceselor din cauza coronavirusului în România a ajuns la 69, marți. 24 de pacienți au murit la Spitalul Județean Suceava.

Luni seară, au fost raportate decesele a 13 pacienți internați la Spitalul din Suceava și care au murit în perioada 22-29 martie, autoritățile susținând că au fost raportate cu întârziere pentru că rezultatele testelor ar fi sosit abia în 30 martie.

Reamintim că municipiul Suceava și 8 comune din județ au intrat în carantină, având 28% din cazurile de îmbolnăvire cu coronavirus raportate la nivel național, mai exact 593 din 2.109.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *