Skip to content
Politică

Klaus Iohannis, mutare radicală, pe fondul crizei din Grecia (surse)

Preşedintele Klaus Iohannis face o mutare radicală, pe fondul crizei din Grecia, ţară care, miercuri, a intrat în incapacitate de plată.

Şeful statului a avut, marţi, discuţii cu reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, precum şi cu diverşi lideri europeni, scrie caleaeuropeana.ro, citând surse din Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a discutat deja telefonic cu cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Francois Hollande şi premierul britanic David Cameron despre situaţia Greciei. Cei trei au convenit asupra ”importanţei repornirii dialogului pentru a ajunge la un acord privind pachetul de reforme şi finanţare” între Grecia şi creditori.

Premierul elen Alexis Tsipras a făcut, recent, un anunţ-surpriză, privind organizarea unui referendum la 5 iulie în legătură cu planul de ajutor financiar propus de creditori. În replică, zona euro a decis să nu prelungească asistenţa financiară pentru Grecia.

Deocamdată, situaţia este fără soluţie, în condiţiile în care preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut o ofertă de ultim moment autorităţilor de la Atena, potrivit căruia Tsipras ar trebui să accepte în scris condiţiile propuse duminică de creditori şi să susţină, la referendum, votul în favoarea programului de reforme.