Skip to content
Internațional

Klaus Iohannis: Otrăvirea lui Alexei Navalnîi reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional

presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, în cadrul Summitului liderilor statelor din UE, că otrăvirea lui Alexei Navalnîi reprezintă “o încălcare flagrantă a dreptului internațional” și a susținut demararea, de îndată, de către Federația Rusă, a unei anchete imparțiale, ample şi transparente pentru a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili. Liderii europeni vor relua discuțiile pe această temă la summitul care va avea loc în două săptămâni.

„Consiliul European a condamnat tentativa de asasinare a lui Alexei Navalnîi, prin folosirea unui agent chimic cu caracter militar. Liderii au solicitat Federației Ruse să coopereze deplin cu Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice pentru asigurarea unei investigații internaționale imparțiale.

În cadrul discuțiilor, Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că otrăvirea lui Alexei Navalnîi reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, susținând demararea de îndată, de către Federația Rusă, a unei anchete imparțiale, ample şi transparente în vederea aducerii în fața justiției a celor responsabili”, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Liderii UE vor discuta din nou despre otrăvirea disidentului rus Aleksei Navalnîi în cadrul summitului programat pentru 15 şi 16 octombrie, când probabil vor adopta o declaraţie comună pe această temă, relatează DPA, citată de Agerpres. Cele 27 state membre vor aştepta încheierea unei investigaţii a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), potrivit unei declaraţii de vineri a cancelarului german Angela Merkel.

Ne vom întoarce la acest subiect peste două săptămâni„, a declarat Merkel la finalul summitului UE de două zile. Cancelarul german a spus că a salutat condamnarea de către liderii UE a otrăvirii lui Aleksei Navalnîi în prima zi a summitului. „Utilizarea armelor chimice reprezintă o încălcare gravă a legii internaţionale„, se menţionează în concluziile summitului. De asemenea, liderii UE au făcut apel la autorităţile ruse să coopereze pe deplin cu OIAC pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili.

Aleksei Navalnîi, un critic vocal al preşedintelui rus Vladimir Putin şi un proeminent militant anti-corupţie, a leşinat într-un avion care efectua o cursă internă pe 20 august şi a fost transportat în Germania, în comă, pentru tratament, două zile mai târziu. Pe 2 septembrie, guvernul german a anunţat că un laborator militar a descoperit probe „incontestabile” ale unui atac cu un agent neurotoxic asupra lui Navalnîi. Concluziile laboratorului german au fost confirmate independent în urma unor expertize în Franţa şi Suedia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *