Skip to content
Europa

Klaus Iohannis participă joi la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, dedicată ultimelor evoluţii de securitate la graniţele Ucrainei

presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis va participa joi, la 21.00, ora României, la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, informează Administraţia Prezidenţială. Reuniunea a fost convocată de către preşedintele Consiliului European Charles Michel în contextul îngrijorărilor legate de evoluţiile recente de securitate de la graniţele Ucrainei şi din regiunea Mării Negre

Reuniunea a fost convocată de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în contextul îngrijorărilor legate de evoluţiile recente de securitate de la graniţele Ucrainei şi din regiunea Mării Negre, respectiv a implicaţiilor majore în urma deciziei Federaţiei Ruse de recunoaştere a auto-proclamatei „independenţe” a regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk şi a adoptării Decretului prezidenţial de dislocare a trupelor armatei ruse în sprijinul separatiştilor din estul Ucrainei, mai arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Conform sursei citate, liderii europeni urmează să abordeze ultimele evoluţii, modul de protejare a ordinii internaţionale bazate pe norme şi reguli, modalitatea de gestionare a relaţiei cu Federaţia Rusă şi responsabilizarea pentru acţiunile sale.

Liderii vor mai discuta şi modalităţile concrete de sprijin ale Ucrainei şi ale populaţiei ucrainene, mai indică sursa menţionată.

De asemenea, şeful statului Klaus Iohannis a discutat marţi telefonic cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen despre pachetul de sancţiuni care ar urma să fie aplicat Rusiei din cauza acţiunilor care au încălcat grav dreptul internaţional şi care au dus la escaladarea situaţiei de securitate în regiunea Mării Negre.

Tot marţi, Klaus Iohannis a discutat la telefon cu preşedintele Poloniei Andrzej Duda despre situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi acţiunile Rusiei care încalcă grav dreptul internaţional, precum şi de măsurile care vor fi pregătite de NATO. Preşedintele României a mai anunţat că a decis împreună cu omologul polonez organizarea, vineri 25 februarie, a Summitului Formatului Bucureşti 9 (B9) „pentru a coordona răspunsul nostru şi pentru a ne demonstra unitatea”.

Decizia Federaţiei Ruse de a recunoaşte ca entităţi independente şi de a trimite trupe ruseşti în anumite zone din regiunile Doneţk şi Lugansk ale Ucrainei este ilegală şi inacceptabilă. Totodată, încalcă dreptul internaţional, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, propriile angajamente internaţionale ale Rusiei şi escaladează şi mai mult criza existentă, informează marţi un comunicat comun al Comisiei Europene şi al Consiliului European.

UE este pregătită să adopte măsuri suplimentare într-o etapă ulterioară, dacă este necesar, în lumina evoluţiilor ulterioare. Potrivit sursei citate de News.ro, ambii preşedinţi, susţinuţi de Înaltul Reprezentant, continuă să urmărească îndeaproape evoluţiile de pe teren şi să se consulte cu ceilalţi colegi lideri ai UE, precum şi cu omologii internaţionali. Uniunea rămâne pe deplin solidară cu Ucraina şi unită în sprijinul suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *